Çoğu zaman sıkılmışımdır şu dengeli beslenme öğütlerinden. Hatta saçma gelir, belki de artık çok duyar olduğumdan. Herkes uzman kesilmiş, anlatır nasıl "dengeli" besleneceğimizi. 

Geçen gün yine "yararlı" birşeylere denk gelirim diye aranırken internette, bir beslenme uzmanının yazısına rastladım ve durdum. Bir an yazıdaki tüm yeşiller, kırmızılar, sıvılar, katılar birbirine bulandı. 

Bu sefer sanki daha bir gerekli görünür oldular gözüme. Birden vücudumuzun "ihtiyaçlarını" sağlayan tüm o besinlerin yerini farklı ideolojiler, düşünce tarzları, insan tipleri, müzik türleri ve hayatın içindeki, insana dair ve insanın dengesini sağlayan herşey alıverdi. 

Bu farklılıklara bir renk yerine isimler ve kalıplar verildiğini hatırladım. Pek de farklı gelmedi günlük su ihtiyacımızla günlük müzik ihtiyacımızı karşılama gereksinimi. "Her renk sebze ve meyveyi tüketin" derken acaba her tür müziğe kulak verin de mi denmek isteniyordu? Peki neydi vücudumuzdan ayıran beyni ve psikolojiyi? Ayırıyorlar mıydı, yoksa tüm o renkli besinleri metafor olarak mı kullanıyordu uzmanlar? 

Mesela dengeli beslenmeden kasıt "herşeyden" biraz tüketmekse, sadece inandığın görüş doğrultusunda yazı yazanları okumak tek tip beslenme sayılmaz mıydı? Mesela, çirkin gözükmez miydi ruhen de dengesiz beslenen insan? "Hayır" diyeceği hiçbir düşünceyi dinlememek köreltmez miydi beyninin sorgulama yetisini? Ya da kafası kapalı olanı hor görmek, aslında onun kafasından geçen ve belki de çok değerli düşünceye kör eylemez miydi insanı?

Ya "sağ" ya "sol"da mı durur insan? Mesela, ortası olmaz mı duruşunun, ya da illa ortada mı durmalıdır ikisi de değilse? Kendi adını koyamaz mı kalıbının? Veya kalıp gerekli midir her hayat görüşüne?

Sanırım artık daha farklı bakıyorum şu dengeli beslenme olaylarına. Dengeli olmaktan kasıt yüzeysellikten daha uzak, daha derinlerde çözülecek bir mesele belli ki. Dengeden kasıt "dar zeminde durursan dengeni de zor sağlarsın" demek bundan böyle. E haliyle benim görüşüm. Kalıpsız, ismi yok, bakış açısının genişliğine göre renk renk, farklı hallerde algılanır. Haliyle her beynin dengesine göre. Sana ayrı, bana ayrı...