Beslenme anne karnından başlayan ve insan yaşamı boyunca süren en önemli ihtiyaçlarımızdan biridir. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesi ve doğru çalışması için dengeli bir beslenme çok önemlidir. Doğru ve dengeli beslenme sağlığımızı etkileyen başlıca unsurlardandır. Ancak birçok sefer ihtiyaçlarımızın dışında fazla yemek yemek, kilo alımına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise fazladan alınan besinler vücudumuzda yağ depolanmasına sebep olmaktadır. Dengesiz beslenme sonucu depolanan bu yağlar ise ilerleyen zamanlarda obeziteye yol açmaktadır.
Peki kendimizi birçok kez yemek yerken durduramamamızın sebebi ne? Siz de ekstra yemek yerken kendinizi tutamıyor musunuz? Ekstra porsiyon tatlıya hayır demek çok mu zor geliyor? Tüm suçlu iradenize sahip çıkamamanız mı? Yoksa genleriniz de sizi bu suça itekleyen sebeplerden biri mi?
İngiltere’de aşırı kilolu ve obez çocuk sayısındaki artış, son yıllarda obezite ile ilgili çalışmaların artmasına yol açmıştır. 1997 yılında Cambridge’de kurulan ve liderliğini Prof.Farooqi’nin yaptığı GOOS (Genetics of Obesity Study) adlı organizasyon, İngiltere’de aşırı derecede kilo alan kişilerin genetik yapısını kan ve salya örnekleriyle incelemektedir. 1997 yılından beri 4500 kişi üzerinde yapılan çalışmalar , 8 farklı gendeki bozuklukların çocuklarda obeziteye yol açtığını göstermiştir. Örneğin FTO genindeki mutasyonların kilo alımını  ve Vücut Kitle Endeksini (BMI) etkileyip obezite riskini artırdığı kanıtlanmıştır. Buna ek olarak Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde 2008 yılında ve
Journal of Clinical Investigation dergisinde bu yıl yayımlanan araştırmalar bu gendeki mutasyonların, iştahı kapatmayı engellediği ve yemek sonrası bu kişilerin hala açlık hissi duyduğunu öne sürmüştür. Yine FTO geni üzerinde bu yıl yapılan diğer bir çalışmada ise mutasyonlu FTO geni taşıyan bireylerin, normal gen taşıyan bireylere göre vücutlarında 3 kg daha fazla yağ bulunduğu gösterilmiştir.
Obezite ve genetik yapımızı  ilişkilendiren çalışmalar sadece bunlar degil. “Science” dergisinde bu ay yayınlanan bir makalede Mrap2 genindeki mutasyonların beyine bir sinyal gönderdiğini ve bu sinyalin iştahı açıp obeziteye sebep olduğunu göstermiştir. Ayrıca aynı makalede Amerika’da 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada Mrap2 genindeki mutasyonların obeziteye sebep olduğu kanıtlanmıştır. Görülüyor ki açlık hissi ve obezite aslında sadece bireylerin kişisel tercihleri değil, ayrıca genlerimizde kodlanmış olarak bulunmakta ve obezite riskini artırmaktadır.