Dünya’nın önemli tarihi miraslarından birine sahip olan Mağusa, Suriçi’nin verdiği tarihi huzur, geçmiş, gelecek, turizm, ve tarihi eserlerinin taşlarından fışkıran tozlu ama zengin kültürel dokusuyla şüphesiz ki Kıbrıs’ın en önemli yerleri arasındadır. Peki bu kadar önemli olan Mağusa Suriçi’nde hem yenilik hem de geçmişi koruma adına bir şeyler yapılabilir mi?

Belediyelere bakacak olursak; çeşitli kentlerle ilgili okuduğum bir yüksek lisans tezinde şunları yazıyor: “Budapeşte’nin korunmasında Büyükşehir Belediyesi önemli bir rol oynamaktadır. Belediye’nin görevi; başkentin kentsel gelişim programları ile master planını yapmak, kent planı kanunları uygulamak, özel koruma bölgelerini, tarihi dokuları ve Kültürel Miras Alanı’nı kontrol etmek, korunması gereken tarihi değerlerin bakım ve yenilenmesi için gerekli koşulları sağlamaktır (Saroğlu 1998, Aktaran, Anıl 2007).” “Belediye kentsel korumada mülk sahiplerini kontrol etmektedir ve daha önce kamuya ait kiralık konutlar, içinde oturanlara satıldıktan sonra da mülk sahipleri bu yapıları korumak zorunda olduğundan dolayı yerel yönetim bu konuda finansal yardımda bulunmaktadır (Anıl 2007). “Belediye Kentsel Yenileme Fonu” oluşturan belediye 1996 yılında 1770 konuta 8.3 milyon Euro destek sağlamış, 2000’li yıllardan itibaren de tarihi konutları satın alarak buralara sosyal yardım programlarıyla yardıma ihtiyacı olanları yerleştirmeye başlamıştır (Anıl 2007). Budapeşte’de yaşanan bu gelişmeler ile hem koruma hem de turizm alanından olumlu sonuçların alındığı söylenebilir. Günümüzde bu kent, Avrupa’nın önemli bir turist çekim merkezi haline gelmiştir.

Yukarıda yazılanlardan çıkarabileceğimiz sonuçlardan biri de Suriçi’ndeki tarihi dokuyu yaşatmak ve canlanmasına katkı koymak amacıyla oradaki mülk sahipleriyle işbirliği içinde gereğinin yapılmasıdır. Suriçi’nde yaşayan aileler tarihi çevreyi koruma hakkında bilgilendirilmelidir.  Buna ek olarak maddeler halinde yapılabilcekleri sıralayacak olursam;

1-     Kentteki okullarda tarihi bilinci ve aidiyet duygusunu artırmak amacıyla eğitim programlarına seçmeli Suriçi tanıtım dersi ve etkinlikleri konulabilir.

2-    Tur otobüsleri için bekleme alanları oluşturulabilir.

3-    Herkesin yararlanabileceği ve jetonla bisiklet kiralamanın mümkün olabileceği bisiklet parkları yapılabilir.

4-    Kapasiteyi taşıyabilecek sayıda otopark yerleri oluşturulabilir.

5-    Kültür sokakları yapılarak, burada kültürel değerler sergilenebilir . Turizm etkinliklerinde kültürel yaşama ait değerler turistlere sunulabilir.

6-    Tarihi dokuyu ve silüeti bozan yapılaşma tespit edilerek yıkılabilir.

7-    Kontroller sıklaştırılarak yeni kaçak yapılaşmanın önüne geçilebilir

8-    Tarihi dokuyu oluşturan yapıların ve çevrelerin rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazırlanabilir

9-    Sur içindeki cadde ve sokaklarda asfalt yerine taş kaplama yapılabilir

10   Engelleri ortadan kaldıracak, tüm insanları kucaklayacak düzenlemeler getirilebilir

En önemlisi tüm bunları karşılayacak “adım”.  Hep birlikte değerimize sahip çıkalım. Bir bebeğin adımını binlerce yetişkin adımına çevirelim. Büyüyelim, gelişelim, bizi biz yapalım.