İngiltere, Kıbrıs , Türkiye… Dünya’nın bir çok yerinde; virüslerin mutasyona uğraması sonucu; hastalıklar (grip) kendini farklı şekilde ortaya koyabilmekte, çok daha ağır ve maalesef ki ölümcül hale gelebilmektedir.

Son günlerde oldukça yaygın olan “grip” için araştırma yaptığımda; geçmiş yıllardan günümüze;, söz konusu hastalığın, aslında çok da basit olmadığını tam tersi çok ciddi bir hastalık olduğu bulgularına ulaşıyorum. Şöyle ki;

  1. İspanyol Gribi: . İspanyol Gribi, 18 ay içinde 50 ile 100 milyon arası insanın (o dönemde yaşayan nüfusunun %5'i) ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştur.
  2. Asya Gribi:1957 yılında Çin’den başlayarak, ABD’’de 40 milyon insanın Asya gribine yakalandığı ve 8000 kişinin öldüğü bilinmektedir.
  3. Domuz Gribi: Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir. SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir. 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.
  4. Fujian Gribi: Dünyadaki salgına bakıldığında, Amerika Teksas’ta H3N2 den 35 ölüm bildirilmiştir.
  5. Hong Kong Gribi: İlk kez Hong Kong'da ortaya çıkan bu grip H3N3 olarak biliniyor ve dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişinin yaşamına mal oldu.
  6. Kuş Gribi: Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürre, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir takım tablolar oluşabilir. Belirtiler hastalıkla temastan 2 -3 saat ile 3 -4 gün içinde kendini gösterir. Ancak, 7-10 günlük kontrol daha doğru olacaktır. Hücrelere yeterli oksijen gitmediği için vücut morarmaya başlar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine "mavi ölüm" diyor.
  7. İngiliz Gribi: 1989 yılında görülen bu grip hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. İngiltere'de ortaya çıkan grip 1 yılda 30 bin kişinin hayatına mal olmuştur.

Yukarıda , Dünya çapında en önemli olan 7 gribi maddeler halinde açıklamaya çalıştım. Görülen o ki “grip” dediğimiz hastalık; grip deyip geçemeyecek kadar ağır. Peki söz konusu hastalık seyir ederken gerekli tedbirleri alıyor muyuz veya alabiliyor muyuz?

KKTC’ye bakacak olursam;

*Küçük çocuklar okullarda sürekli temas halinde olduklarından; okullar, hastalığın yayılmasında en önemli nedenlerinden biridir.”Grip” salgını dediğimiz salgın başladığı zaman; okulların belirli bir süreliğine erken tatil edilip; yaz tatilinden sonra daha erken açılması olası bir çözümdür.

*Yine özellikle ellerden bulaşan bu hastalık için; okullara, bankalara, insanların uğrak yeri olan mekanlara el antiseptiği koymak da diğer ayrı bir olası çözümdür.

İnsanlara, maske kullanımı konusunda, sosyal medya farkındalığı yapılmalı; okullar ve hastanelerde; devlet tarafından dağıtılan maskeler kullanılmalıdır.

Birçok öneri sunulabilir ancak köşe yazımı burada bitirmek durumundayım.

Diyeceğim o ki; önemli olan “Bulaşıcı Hastalıklar Yasası” çıkarmak değil KKTC, yasaları uygulayabilmek ve öngörü sahibi olup; sorunlara çözüm bulabilmektir.