Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya’da katıldığı canlı yayımlanan bir televizyon programında, adada bir çözümün bölge ve Avrupa Birliği için önemli olduğunu, bunun için tüm AB ülkeleriyle iş birliği yapmak istediğini vurguladı.

Akıncı, Deutsche Welle kanalının sabah haber programında Amrita Cheema’nın sorularını yanıtladı. Program gün içerisinde uydu kanalından ve m.dw.com’da yayınlanacak.

Kıbrıs sorununun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde ciddi bir sorun olarak görüldüğünün belirtilerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın Kıbrıs Türk tarafının politikası üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nicos Anastasiadis’le Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi için çalıştığını söyledi.

Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerle iyi ilişkileri olduğunu ancak Kıbrıs sorununun çözümünün adadakiiki liderin sorumluluğu olduğunu, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye’den her zaman destek gördüklerini, herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ve karşılaşmayı da beklemediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında, Kıbrıslı Türklerin 2004’te Kıbrıs sorununun çözüm planı için düzenlenen referandumda plana çoğunlukla evet demesine rağmen AB üyeliğine alınmadığına, ancak çözüm planını reddeden Kıbrıslı Rumların AB üyesi yapıldığına da işaret etti.

Müzakere sürecine de değinen Akıncı, 6 başlığın dördünde ciddi ilerleme kaydedildiğini, halen bazı sorunların devam ettiğini, toprak ayarlaması ve garantiler konusunun sürecin sonunda ele alınacağını anlattı.

“KAFALARDAKİ BÖLÜNMÜŞLÜK DAHA ZOR

Fiziki bir bölünmüşlüğün yanında toplum mantalitesinde de bölünmüşlüğün bulunduğunu, mentalitelerdeki bölünmüşlüğün kısa sürede aşılacak bir sorun olmadığını kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Rumların adanın tümünün hakimi olduğu gibi bazı anlayışların değiştirilmesi, “yönetimi paylaşma anlayışının yerleştirilmesi” gerektiğini ve bunun da kolay olmadığını vurguladı.

Akıncı, “Kafalarda değişiklik yapmak, fiziki bir durumu değiştirmekten çok daha zor” dedi.

“LİDERLER ARASINDA İYİ BİR KİMYA VAR… BELKİ DE SON ŞANS… BU ŞANS TEPİLMEMELİ”

Liderler arasında iyi bir kimya olduğunu ve bu olduğunda daha kolay ilerleme kaydedildiğini ifade eden Akıncı, Anastasiadis’le aynı nesle ait olduklarını ve Kıbrıs’ta mevcut neslin çözüm bulması, bir federasyon temelinde çözüm bulunması için belki de son şans olduğunu, yeni neslin farklı bir temelde çözüm arayışına girebileceğini, bu nedenle çözüm için bu şansın tepilmemesi gerektiğini söyledi.

KKTC’deki hükümet çalışmaları hakkında bir soruyu yanıtlayan Akıncı, çalışmaların müzakere sürecini olumsuz etkilememesi gerektiğini, oluşacak koalisyonda yer alacak muhtemel partilerin “federal bir çözümün prensiplerine bağlı” oluğunu söyledi.

“TÜM ÜLKELERLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIM”

Berlin ziyaretinden beklentisi hakkında sorulan soruya Akıncı, adada bulunacak bir çözümün çalkantılı bölge için iyi bir örnek teşkil edeceğini, sadece Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında değil, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinin iyileşmesine katkı koyacağına inandığını söyledi. Akıncı, AB’nin çözüm için destek vermeye hazır olduğunu beyan ettiğini bu çerçevede Almanya Dışişleri Bakanı Freank- Walter Steinmeier’in davetinden çok memnun olduğunu ifade etti.

Akıncı, “Kıbrıslı Türk lider olarak tüm Avrupa Birliği üye ülkeleriyle iş birliği yapmak istiyorum” dedi.

Almanya’ya dün giden Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün öğle saatlerinde Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Almanya Federal Parlamentosu’nda bir araya gelecek.