North Cyprus UK-Özel haber 

Kuşkor Yönetim Kurulu Üyesi Robin Snape, Mersinlik ve çevresindeki yangının doğadaki binlerce hatta yüzbinlerce yaban hayvanının ölümüne ve beslenme, barınma olanaklarının yok olmasına neden olduğunu belirterek, bu bölgenin yeniden yaratılmasının milyonlarca yıl alacağını, bu nedenle bölgenin koruma bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (Kuşkor) Yönetim Kurulu Üyesi Robin Snape, Mersinlik ve çevresindeki yangının yaban hayatına verdiği zarar hakkında North Cyprus UK Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Robin Snape, bölgedeki doğaya verdiği tahribatın büyük olduğunu belirterek, bölgede yaşam süren onbinler ve hatta yüzbinlerce yaban hayvanının durumundan endişe duyduklarını, bu hayvanların yaşam şansının oldukça zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi.

Soğutma çalışmalarının ardından yanan bölge için harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Robin Snape, istilacı türlerden olan akasya ağaçları yerine çam, zeytin ve harnup ağaçlarının ekilmesi gerektiğini vurguladı.

Robin Snape, dağlık ve ormanlık alanlarda binlerce yaban hayvanının yaşadığına işaret ederek, örneğin ağaçların gövdesinde ya da topraktaki oyuklarda yuva yapan gökkuzgun kuşlarının ve binlerce baykuşun telef olduğunu kaydetti.

Robin Snape, Kıbrıs'a özgü olan 15 çift kartal türünün üreme dönemini tamamladığını ancak yangın nedeniyle barınma ve beslenme olanaklarının yerle bir olduğuna dikkat çekti.

“Değil ava kapatma, koruma bölgesi ilan edilsin”

Robin Snape, bölgedeki tahribatın büyük olduğuna dikkat çekerek, "Bölgenin yeniden yaratılması, milyonlarca yıl alacaktır. Yangının meydana geldiği bölgeyi değil 10-15 yıl avlanmaya kapatma, o bölgeyi tümüyle koruma bölgesi ilan etmek gerekir" dedi.

Robin Snape, iklim değişikliği konusunda devlet politikasının ne olduğunu merak ettiğini sorarak, "Devletin iklim değişikliği konusundaki tavrı nedir? Biliyor muyuz? Peki biz tüketiciler olarak neler yapıyoruz? Örneğin, elektrik tüketimi, araç kullanımı ile ortaya çıkan egzoz emisyonu gibi konularda ciddi karbon salınımı var. Tüm bunların, atmosfere büyük etkisi var. Kıbrıs gibi bir ülkede yaz mevsiminde şiddetli rüzgarın çıkması, bunun bir örneğidir" dedi.

Fotoğraf: Artun Korudağ