Kıbrıs’ın kuzeyinde bol miktarda görülen küçük ama çok güzel bir kuş türü olan Pulya (Karabaşlı Ötleğen), yıllar içerisinde Kıbrıs kültüründe de yerini aldı

Ahmet İLKTAÇ

Kuzey Kıbrıs’ın önemli kuş gözlemcilerinden ve biyolog Niyazi Türkseven’in “Kıbrıs’ın Kuşları” isimli kitabından elde edilen bilgilere göre resmi adı Karabaşlı Ötleğen (Sylvia atricapilla) olan Pulya kuşunun Kıbrıs’ın kuzeyinde Ronnas Deresi ve Ziyamet köyünün kuzeybatısındaki tepeler önemli yaşam alanlarıdır.

Pulyalar daha çok ağaçlık, çalılık alanlar ve bahçelerde görülmektedirler. Böcekler ve küçük meyvelerle beslenen Pulyalar, göçmen kuşlar kategorisinde yer almaktadırlar.

Pulya kuşlarının binlercesi geçtiğimiz yıllarda ökse ile sonbahar göçünde avlanırdı. Avlanan kuşlar genellikle içki masalarında yem olmaktaydı. Günümüzde yasak olmasına rağmen bu kuş türü maalesef hala daha avlanmaktadır. Avlanan Pulyalar’ın büyük bölümü Kıbrıs’ın güneyine satılmaktadır. Her yıl Pulya avlarken tespit edilen onlarca kişi güvenlik güçleri tarafından yakalanıp, yargı huzuruna çıkarılmaktadır.

Her yıl yaz aylarında Yeniboğaziçi beldesinde bu türün korunmasını sağlamak amacıyla “Pulya” adında kültürel bir festival de düzenlenmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Pulya Festivali’nde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nin amacının, kuş yemek değil, küçük göçmen kuş Pulyaları koruma bilincini ve bu konudaki farkındalığı artırmak olduğuna dikkat çekmişti.

Fotoğraf: Birtan GÖKERİ