AKEL Merkez Komitesi Politbürosu’nun Dimitris Hristofyas’ın anısına ve onuruna gerçekleştirdiği olağanüstü toplantının ardından basına yaptığı açıklamada AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Dimitris ahlakıyla, tüm siyasi tavrıyla ayırt edilen dürüst, samimi ve tutarlı bir insandı. Dediğini kasteder ve pratikte uygulardı. Kıbrıs halkının büyük bir kesiminin ona Dimitri diye hitap etmesi hiç de tesadüfi değildi. Çünkü onu kendinden bir insan olarak hissediyordu. Bunun sebebi de Dimitris’in yoksulluk ve pek çok zorluk içerisinde büyümüş ve insanların yaşadığı acıları hisseden bir insan olmasaydı. Halk kendisi ve ailesi için daha iyi günler beklentisi içerisinde olabileceği bir dayanağın Dimitri’de olduğunu hissediyordu” dedi.

“Dimitris Hristofyas politikacı olarak bizim görüşümüze göre etik dersleri vermiştir. Siyasi rakiplerinin ona nasıl davrandıklarından bağımsız olarak, o daima siyasal ve etik düzeyini yüksekte tutma yeteneğine sahipti. Pek çoklarının büyük bir selin AKEL’i sürükleyip dağıtacağı görüşünde olduğu ve parti açısından çok zor bir dönemde o AKEL liderliğini üstlendi. Ve o zaman partinin liderliğindeki daha eski ve tecrübeli yoldaşlarla ve aynı zamanda dinamik genç yoldaşlarla birlikte partiyi sadece ayakta tutmayı değil, aynı zamanda daha yükseğe çıkararak yurdumuzun en büyük siyasal gücü haline getirmeyi başardı” diye konuşan Kiprianu, Hristofyas’ın AKEL ve Halk Hareketi açısından başarılamaz olarak görülen iki şeyi başardığını, önce Temsilciler Meclisi Başkanı, ardından Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak “eminim ki tarih onu gerçekten layık olduğu yere koyacaktır” dedi. 

Hristofyas’ın AKEL liderliğini üstlenmesiyle birlikte pek çok değişikliği yaptığını, gerçekleştirilen tüzük değişiklikleriyle partinin daha fazla demokratikleştirilip, çağdaşlaştırılıp yenilendiğini ve aynı zamanda politika üretme konumunda da olduğunu vurgulayan Andros Kiprianu “sadece iki şeyi söyleyeceğim. 1991’de AKEL’in Meclis Grubu’nun 19 üyesi vardı ve Lakis Theodulu dışında 18’i ilk kez seçilmişti. Partinin yardımcı bürolarının da katkısıyla onlar Kıbrıs toplumunu ilgilendiren büyük-küçük bütün önemli meseleler hakkında politika üretmeyi başardılar” diye konuştu.

Kiprianu, Dimitris Hristofyas’ın Cumhurbaşkanlığı dönemi hakkında da konuşurken “bu sabah Sn. Talat tarafından da dile getirilen bir şeyi söylemem abartma olmayacaktır. Kıbrıs sorununun çözümünün başarılmasına çok yaklaşmaları için Sn. Anastasiadis ve Sn. Akıncı’nın temel aldığı pek çok görüş birliğini başararak onlar, Hristofyas ve Talat, yolu açtılar. Doğalgaz sektöründe Kıbrıs için büyük bir ufuk doğdu ve bu doğru değerlendirildiği takdirde Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, Maronit, Ermeni ve Latin, tüm Kıbrıs halkının yaşam koşullarını önemli derecede iyileştirecektir. Hristofyas hükümetinin gerçekleştirdiği çok yönlü çalışmalardan sadece birine değineceğim. Hristofyas hükümeti daha iyi bir yaşam beklentisi içerisinde olan halktan insanlara devletin desteğini sundu” dedikten sonra yine Hristofyas hükümetinin başarılarından biri olan Tıp Fakültesi’nin ilk mezunlarını bu yıl vereceğini söyledi. 

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu objektif tarih araştırmacılarının Dimitris Hristofyas’ı tarihte gerçekten ona layık olan yere koyacaklarını tekrarladı.