Başbakan Faiz Sucuoğlu, olumsuz ekonomik gelişmelere ilişkin hükümetin alacağı önlemleri Meclis'te düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Faiz Sucuoğlu, 13 Kasımda güvenoyu alan hükümetin yoğun çalışma temposuna girdiğine dikkat çekerek, “Meclis 4-5 ay nisap sağlayamazken, göreve geldikten sonra nisaplar sağlandı yasalar geçirildi.2022 yılı bütçesi mecliste görüşülüyor ve hazırlanıyor” dedi.

Pandeminin sıkıntılarının yanında son günlerde dövizdeki yükselişin halkı sıkıntıya soktuğuna dikkat çeken Sucuoğlu, Bankalar Birliği, Merkez Bankası, YAGA, ekonomi ve maliye bakanlıkları ile toplantı yaptıklarını kaydetti.

Sucuoğlu ayrıca temel gıda maddelerini indirmek için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Özellikle ekmek konusunda çalışmalar sürüyor. Lüks tüketim maddelerinde örneğin sigarada artış olabilir” şeklinde konuştu.

Sucuoğlu 4 maddelik bir açılımı uygun gördüklerini açıkladı.

İşte maddeler

1-            110-150 milyonluk kredi portföyü hazırlandı. Azami 100 bin TL kredi olacak. Kredi, küçük esnaf ve sanatkarlara verilecek. 1500 işletmeye verilecek. 31 Mart 2021 tarihine kadar başvuru kabul edilecek. Kredi TL cinsinden olacak. İlk 6 ay ödemesiz olacak kredi 36 ay ödemeli olacak.

2-            Dövizde kira stopajı 13’ten 16’ya çıkarılacak. Türk Lirası kira stopajı yüzde 8 kalacak. Döviz ile ödenecek kur sabitlenecek. Dolar 10 TL, Euro 11 TL Sterlin 12 TL olacak. 3 ay süreyle geçerli olacak.

3-            Kredi kartlarında faiz indirimi olacak. Kredilerin yapılandırılması için vergi ve masraf alınmayacak. Başka bankaya geçilirse yüzde yarım komisyon alınacak. Krediler 3 ay ötelenecek.

4-            Devlet emlak kiralarında kur sabitlenecek.