Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 16 Ağustos 1960 tarihinde kurulmasına rağmen, bunu değiştiren ve her yıl “kuruluş yıl dönümü” adı altında 1 Ekim tarihinde törenler düzenleyen Rum Yönetimi’nin bu tutumunu değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar değerlendirmesinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rum devletine dönüştüğünün bir diğer göstergesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında, “Kıbrıs Türk ve Rum halklarının eşit kurucu ortaklığında 16 Ağustos 1960 tarihinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Rumların enosis hedefi 21 Aralık 1963 saldırılarından sonra silah zoruyla bir Rum devletine dönüştürülürken, Kıbrıs Türk halkı da bu cumhuriyetten dışlanmıştı. Rum devletine dönüştürülen bu cumhuriyetin, Anayasasının Rumlar tarafından değiştirilmesinin yanı sıra, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü olan 16 Ağustos 1960 tarihi de 1 Ekim olarak değiştirilmiştir. Bu da bize Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir Rum devleti olduğunu gösteren bir diğer gerçektir” ifadelerini kullandı..

Her yıl olduğu gibi bugün de, Güney Kıbrıs’ta sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü adı altında törenler düzenleneceğine işaret eden Tatar, “Tüm bunların ana hedefi de KKTC ile Anavatan Türkiye olurken, tahrik ve saldırganlık içeren bu tür eylem ve gösterilerin muhtemel bir anlaşmayı dinamitlemek amacı taşıdığını da belirtmekte yarar vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede Kıbrıs’ın gerçeklerine dikkat çektiğini ve egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerisini tekrarladığını anımsattı..