Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Sultan Selim Vakfı hakkında açıklamalarda bulundu.

1571 yılında kurulan Sultan Selim Vakfı ile adadaki iyilik medeniyetinin temellerinin atıldığını belirten Benter, “Sultan Selim Han Kıbrıs’ı 1571 yılında fethettikten sonra yazdığı ferman ile din ve milliyet ayrımı yapmadan Kıbrıs halkının refahının yükselmesini istemişti” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Benter’in açıklamasının devamı şu şekilde:

“Yöneticilere talimat veren Sultan Selim Han, ‘Adaletle dolu olması gereken benim saltanat günlerimde ahalinin her ferdi, gönlü hoş ve huzurlu olarak iş ve kârına devam eyleye, eski halleri aynen koruna, ma'mûr kalalar. Mezkûr adanın şen ve ma'mûr, ahalisinin ise emniyet, refah ve itminan içinde olması, en güzel emelimdir’ diyerek yönetim anlayışını ortaya koymuştur.

Fetihten sonra da ilk icraat olarak Sultan Selim Vakfı‘nı kurarak Kıbrıs’ta 2200 vakfın temelini atmış, bir ‘İyilik Medeniyeti’ başlatmıştır.

Türk idaresinde geçen 3 asır boyunca her milletten ve her dinden insan, huzur içinde yaşamış, problemler ise Kıbrıs’ın idaresi 1878’de İngilizlere geçtikten sonra başlamıştır.”