Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Dairesi 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kapsamında, Kıbrıs Türk Meteoroloji Mühendisleri Odası ile birlikte seminer düzenlendi.

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Dünya Meteoroloji Günü etkinliğinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Meteoroloji Dairesinin kısıtlı bütçe imkanları ve personel sıkıntısına rağmen görevlerini Dünya Meteoroloji Teşkilatı ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün talimatları çerçevesinde layıkıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Meteoroloji Dairesi’nin kurak yıllarda göz ardı edilen, unutulan öneminin, bu yılki bereketli yağışlarla, su baskınları ve sel felaketleri ile herkes tarafından hatırlandığını söyleyen Ataoğlu, yüzde 90-95 tutarlılıkla hazırlanan raporlar ve ihbarlar sayesinde Meteoroloji’ye olan güven yeniden tahsis edildiğini dile getirdi.

Doğal afetlerin önlenmesi mümkün olmasa da, zamanında yapılacak erken uyarılarla büyük felaketlerin kontrol altına alınabileceğini anımsatan Ataoğlu,bu nedenle Meteorolojik hizmetlerin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Meteorolojik hizmetlerin, deniz ve hava ulaşımından , tarıma , turizme birçok sektörde elzem olduğunu kaydeden Ataoğlu, dairenin, yoğun iş yüküne rağmen verdiği kaliteli hizmetlerin takdire şayan olduğunu belirtti.

Yaşanan sıkıntıların giderilmesi, meteoroloji dairesinin kendisine özel tam donanımlı bir binada hizmet verebilmesi ve personel sıkıntısının giderilmesi için Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak çalışma başlattıklarını dile getiren Ataoğlu, tüm meteoroloji çalışanlarının meteorolojiye emeği geçenlerin, gönüllü meteoroloji hizmeti verenlerin Dünya Meteoroloji gününü kutladı.

BURAN

Bu yıl “Güneş, Dünya ve Hava” konusu ile Girne Oscar Resort Otel’de düzenlenen seminerin açılış töreninde konuşan Meteoroloji Dairesi Müdür Raif İlker Buran,Birleşmiş Milletlerim bir ihtisas kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatının ana sözleşmesinin 23 Mart 1950 tarihinde yürülüğe girmesi nedeniyle 23 Mart tarihi Dünya Meteoroloji günü olarak kabul edildiğini anımsatarak, Meteoroloji Dairesinin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

GÖYMEN

Kıbrıs Türk Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Halil Göymen de,hava durumunun , insan hayatında büyük önem arzettiğine vurgu yaparak, zamanla yaşanan ağır doğa şartlarının iklim değişiklikleri üzerinde olan önemli etkileri nedeniyle iklim ve havanın çevre ve sosyo-ekonomik gelişimi üzerinde durma gereğini ortaya çıkardığını belirtti.

Dünya atmosferi altında yer alan her türlü insani faaliyetlerin, atmosferin iyi ve kötü olaylarının etkisi altında bulunduğunu anımsatarak, atmosferi ve olaylarını inceleyen , takip eden meteoroloji bilimine ve bilgilerine en üst düzeyde önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Göymen,hava ve suyun olduğu her yerde meteoroloji ve meteoroloji biliminin olduğunu dile getirdi.

DOYGUNER

Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği Başkanı Enver Doygunel, 1961den bu yana kutlanan Dünya Meteoroloji gününün tarihçesi hakkında bilgi vererek, KKTC’nin, Dünya meteoroloji teşkilatına üyeliği bulunmamasına rağmen, 1987 yılından itibaren bu günün kutlandığını anlattı.

Dünya Meteoroloji gününün bu yılki konusunun “Güneş, Dünya ve Hava”olarak seçildğini anımsatan Doygunel, tüm meteoroloji çalışanlarının gününü kutladı.