ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi (EIA) tarafından yayımlanan ve plastik atıkların ölçeğine ve etkisine bakan yeni bir rapora göre, insanların bugüne kadar on milyar ton plastik ürettiği açıklandı.

   Raporda son 65 yılda gezegendeki plastik üretiminin yüzde 18 bin 300 arttığı aktarılırken, Çevre Araştırma Ajansı (ÇED), üretilen 10 milyar tonun yaklaşık altı milyar tonunun ya çöplüklerde olduğunu ya da çevreyi kirlettiğini söyledi.

   Dünyanın artan plastik atık ticareti sorununun bugüne kadarki en kapsamlı resmini vermek için mevcut plastik atık ihracat verilerini bir araya getirerek analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkan verilerde, son 65 yılda gezegendeki plastik üretiminin yüzde 18 bin 300 arttığı aktarıldı.

   1988 yılından bu yana plastik atık ticaretinin yapıldığını aktaran verilerde, o günden bu yana çeyrek milyar tondan fazla plastik atığın yasal olarak ihraç edildiği vurgulandı.

   EIA, sorunun bir kısmının plastik atık ihracatıyla ilgili olduğunu ve Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya gibi en büyük ihracatçı ülkelerin kendi üretim ve tüketimlerini yönetememeleri nedeniyle hedef ülkelerin plastik atık yönetimi altyapısını kötü yönde etkilediğinin altını çizdi.

   Rapor ile ilgili açıklamada bulunan Çevre Araştırma Ajansı (ÇED), 10 milyar ton plastik atığın yaklaşık altı milyar tonunun ya çöplük sahalarında bulunduğunu ya da serbest halde bulunarak çevreyi kirlettiğini söyledi.

   ÇED, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya gibi ülkeleri plastik atık ihracatını yasaklayıp tükettikleri plastik miktarını azaltarak sorumluluk almaya çağırdı.