Brezilya'da yapılan bir araştırmada, ilk olarak ülkede tespit edilen ve "P1" olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs varyantının, Kovid-19'dan iyileşmiş birçok kişide yeniden görüldüğü belirtildi.

Uzmanları endişelendiren bir diğer tespit ise, laboratuvar deneylerinde P1'in şu anda Brezilya'da uygulanmakta olan Çin aşısının koruyucu etkisini zayıflatabilmesi ihtimali oldu.

Birleşik Krallık, Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan koronavirüs varyantları, bulaşma yeteneklerinin yüksek olması nedeniyle salgın hızını artırıyor.

Brezilya'da görülen P1 varyantı, büyükşehirlerle birlikte Amazon eyaletlerinde de yaygın durumda.

'Re-enfeksiyon'lar açısından riskli

Yapılan son değerlendirmelerde de bu varyantın, enfeksiyonu daha önce geçirmiş kişiler arasında yayılabilme olasılığından dolayı yüksek riskli göründüğü ve Kovid-19'u atlatan kişinin iyileştikten sonra yeniden hastalanması olarak tanımlanan "re-enfeksiyon"lar açısından ciddi tedirginliğe yol açtığına değiniliyor. Uzmanlar, P1'in gizemlere rağmen ciddiye alınması gereken bir varyant olduğunu vurguluyor.

Harvard T.H.'de bir epidemiyolog olan William Hanage, "P1 için endişelenmek doğru ve bu veriler bize bunun için neden sunuyor" şeklinde konuştu.

P1 şu anda Brezilya'nın geri kalanına yayılıyor ve 24 ülkede daha görüldü.

Independent Türkçe, Euronews Türkçe