Birleşmiş Milletler (BM), her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyasının temasını açıkladı.
Bu yılki tema; “Turuncu Dünya: Fonlayın, Yanıtlayın, Önleyin, Toplayın!” olarak belirlendi.
BM Kadın, herkesi aktivizmin 16 gününde şunlara davet etti:
-Kadın hareketlerini ve kadınların liderliğini tanımak ve onurlandırmak.
-Kimseyi geride bırakmamak, insan hakları temelli bir yaklaşımla en dezavantajlı kadın ve kız çocuğu gruplarının etkilendiği cinsel şiddete karşı hareketlere katılmak.
-Sözü hayatta kalanlara vermek, hikâyelerini anlatırken onlara zarar vermemeyi gözetmek. Cinsel şiddetten hayatta kalanların haklarını, güvenliğini, onurunu ve güvenini gözetmek.
-Toplumun her kesiminden insanla birlikte çalışmak.
-Küresel farkındalık için 25 Kasım’dan 10 Aralık’a kadar turuncu rengi kullanmak.

Koronavirüs, şiddeti artırdı

BM’den yapılan açıklamada, Koronavirüs (Covid-19) salgını sırasında alınan önlemler nedeniyle evlere çekilen kadınlara yönelik şiddetin arttığına dikkat çekilerek, kampanyanın fark yaratabileceğine dikkat çekildi; katılımcıların şiddet mağduru kadın ve kız çocuklarına güvende ve şiddetsiz kalmaları için destek olunması çağrısı yapıldı. 
 1991 yılında Kadın Küresel Liderlik Enstitüsü’ndeki aktivistler tarafından başlatılan Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm kampanyası, her yıl Kadın Küresel Liderlik Merkezi tarafından koordine ediliyor. Kampanya, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için dünyanın dört bir yanındaki bireyler ve kuruluşlar tarafından bir örgütlenme stratejisi olarak kullanılıyor.