İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenen COP26 Zirvesi'nde konuşan Prof. Dr. Jos Lelieveld, aşırı sıcakların çok daha da kötü bir noktaya geleceğini ve bazı ülkelerde nem oranının azalması sebebiyle klima olmadan hayatta kalmanın imkansız olacağını söyledi.
   Lelieveld, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Doğu Akdeniz coğrafyasında zaten durumun kötü olduğunu ve aşırı sıcaklıkların daha kötü sonuçlar doğuracağını kaydetti.
   Toplamda 12 gün sürecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı'nda (COP26) üçüncü gün geride kaldı. Almanya merkezli kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Max Planck Enstitüsü'nden Hollandalı atmosfer kimyacısı Prof. Dr. Johannes "Jos" Lelieveld, önümüzdeki yıllarda küresel ısınma sebebiyle dünyanın farklı coğrafyalarında ve farklı ülkelerde "aşırı iklim olaylarına" tanık olacaklarını söyledi.
   Euronews'e şu anda dünyanın içerisinde bulunduğu iklim kriziyle alakalı önemli açıklamalarda bulunan Lelieveld, özellikle nemin olmadığı bölgelerde insan ölümlerine yol açabilecek aşırı sıcakların yaşanacağını ve beklenmedik orman yangınlarının çıkacağı konusunda uyardı. Lelieveld konuyla ilgili olarak, "Bu çok doğal bir şey ve aşırı iklim olayları çok daha kötü bir boyut kazanacak. Ancak beni en çok endişelendiren şey aşırı sıcaklar. Çünkü bazı durumlarda havalar o kadar kötü bir noktaya gelecek ki, insanlar klima kullanmadan hayatta kalmayı başaramayacak." diye konuştu.
   Prof. Lelieveld, özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşanan hava olaylarının çok daha sert olacağını belirterek, "Çünkü bu bölgeler zaten kurak ve sıcaklar da git gide artıyor" ifadelerini kullandı.