ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi ile kısa sürede Taliban'ın 20 yıl sonra yeniden iktidara gelmesi, ülkede siyasi krizle beraber işsizlik krizini de beraberinde getirdi.
   Bir taraftan işadamları ülkeyi terk ederken, öbür taraftan binlerce insan işsiz kaldı. Yetkililerin açıklamalarına göre, Afganistan'ın batısında bulunan Herat vilayetinde 100'den fazla fabrikanın kapandığı söyleniyor.
   Ülke sınırlarının kapanmış olması, ham maddenin bulunmaması ve doların giderek artması, fabrikaların kapanmasına yol açtı.
   Ekonomik kriz nedeniyle fabrikasını durdurmak zorunda kalan iş adamı Nesir Ahmet, başkent Kabil'de yüzden fazla fabrikanın iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. Nesir Ahmet, şöyle devam etti:
   “Gördüğünüz gibi, bütün makinelerimiz durmuş durumda. Daha önce fabrikamızda 100 kişi çalışıyordu. Şu an ise sadece birkaç işçimiz var. Piyasada döviz yok ve ekonomik krizden dolayı fabrikamızı kapatmak zorundayız.”
   Öte yandan, işsizlik nedeniyle her gün yüzlerce Afgan vatandaşı, ülke dışına çıkmak için İran ve Pakistan sınırına akın ediyor.