Enerji piyasalarındaki fiyat artışı Avrupa'da endişeyle karşılanıyor. Fransa kış aylarında doğal gaz ve elektrik fiyatları için tavan belirlerken, Avrupa Birliği (AB) liderler 21-22 Ekim tarihlerinde yapılacak zirvede enerji fiyatlarını ele almaya hazırlanıyor.

   AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in sözcüsü, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle konunun zirve gündemine dahil edildiğini belirtti. Aralarında İspanya'nın da olduğu bazı AB ülkeleri, fiyatlardaki artışın önünü kesmek için AB düzeyinde bir tutum izlenmesi gerektiğini savunuyor.

   Doğal gaz fiyatların son aylarda hızlı bir yükseliş kaydederken, Almanya'ya gaz ithal eden en büyük şirketlerden Uniper'in CEO'su Klaus-Dieter Maubach "Fiyatlarda tarihi zirveye" ulaşıldığını söyledi.

   Maubach'ın Düsseldorf'ta gazetecilere yaptığı açıklamaya göre toptan enerji piyasasında gelecek yıl birinci çeyrek teslimatlı bir megavat gazın fiyatı 90 Euro’yu aştı. Geçen yıl ise aynı miktarda gazın fiyatı 10 Euro’nun altındaydı. Maubach, elektrik fiyatlarında da benzer bir durumun söz konusu olduğunu sözlerine ekledi. Maubach, dünya enerji piyasalarında artan talep nedeniyle fiyatların bir süre daha yüksek düzeylerde seyretmesinin beklendiğini kaydetti.

   Uniper'in CEO'su Maubach doğal gaz fiyatlarının "gazın kış aylarında talebi karşılamayacağı endişesiyle" yükseldiğine dikkat çekti. Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyan boru hattı projesi Kuzey Akım 2'nin ortaklarından olan Uniper'in CEO'su Maubach, Rus enerji devi Gazprom'un fiyatları yükselttiği iddiasına ise katılmadığını dile getirdi. Maubach "Ruslar son 50 yıldır olduğu gibi güvenilir bir şekilde teslim ediyor" dedi.