ABD’nin yeni başkanını belirleyecek seçimde yarış tüm hızıyla devam ediyor. ABD’nin 46. Başkanı olmak için mücadele eden Donald Trump ile Joe Biden kıyasıya bir mücadele içinde.

Bu yıl corona virüsü salgını gölgesinde seçime gidilen ülkede, posta yoluyla oy verme işlemi seçime damga vurmuş durumda. Arizona, Nevada, Pennsylvania ve Georgia kritik eyaletlerde oy sayım işlemleri hala tamamlanabilmiş değil.

Bu nedenle 270 Seçiçi Kurul delegesine ulaşamayan adaylar zaferini ilan edemiyor. Ancak Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden, posta yoluyla ulaşan oyların açılmasıyla kazanmaya adım adım yaklaşıyor. Biden kritik eyaletlerin tamamında rakibi Trump’ın önüne geçti.

HEPSİNDE BIDEN ÖNE GEÇTİ

Eski Başkan Yardımcısı Biden, Nevada’da 22 binden fazla oyla önde gösterilirken, Georgia’da ise 7 binden fazla oyla önde gidiyor. Ancak Georgia’da oyların tekrar sayılması kararı alındı.

Trump’ın en büyük kazanma umutlarından Pennsylvania’da da işler hiç istediği gibi gitmiyor. Biden söz konusu eyalette de 20 binden fazla oyla üstünlüğü elinde bulunduruyor.

Biden’ın arayı en çok açtığı eyalet ise Arizona. Buradaki fark yaklaşık 40 bin oy civarında Biden lehine.

CNN International’ın paylaştığı verilere göre şu an için delege durumu 253’e 213 Biden üstünlüğüyle devam ediyor. Bu sonuçların ardından kameralar karşısına geçen Biden ulusa sesleniş konuşması yaptı.

‘DURDURMALARINA İZİN VERMEYECEĞİM’

Biden, “Rakamlar bize açık ve ikna edici bir hikaye anlatıyor. Bu yarışı kazanacağız. Bu yarışı açık bir şekilde kazanacağız ve ulusun büyük çoğunluğu arkamızda. Arizona’da 24 yıl, Georgia’da 28 yıl sonra kazanan ilk Demokrat olacağız. Ülkenin ortasına 4 yıl önce yıkılan mavi duvarı yeniden inşa edeceğiz.

Biden cumartesi günü içinde vatandaşlara tekrar seslenmeyi umduğunu söyledi.

TRUMP: ASLA VAZGEÇMEYECEĞİM

Biden’ın konuşmasından önce Trump’ın açıklaması ekibi tarafından yayınlandı. Yazılı açıklamada, “Baştan beri, tüm yasal oyların sayılması gerektiğini ve tüm yasa dışı oyların sayılmaması gerektiğini söyledik, ancak bu temel ilkeye karşı her fırsatta Demokratların direnişiyle karşılaştık. Amerikan halkının hükümetimize güven duymasını garanti altına almak için bu süreci yasanın her yönüyle izleyeceğiz. Sizler ve milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim” ifadeleri yer aldı.

ALTI DAVA AÇTILAR

Öte yandan Trump’ın kampanya ekibinin hukuk mücadelesi de sürüyor. Trump cephesinin kritik eyaletlerde altı dava açtığı öğrenildi.

Oy sayım işlemi devam eden Pennsylvania eyaletinde süreci daha fazla gözlemleme talebi onaylanırken, sayımı durdurma talebi reddedildi. Trump’ın kampanya ekibinin oy sayımlarına ilişkin ‘usulsüzlük’ gerekçesiyle yaptığı başvuru Georgia´nın ardından Michigan´daki eyalet mahkemeleri tarafından da reddedilmişti.