Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, nesli tehlikede olan yeşil ve caretta caretta türü kaplumbağaların ölümüne neden olan çöp ve naylonların, deniz ve kumsallara bırakılmaması çağrısında bulundu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti, yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize ulaşmasına yardımcı olmak için, kaplumbağa yumurtlama alanı Alagadi sahilinde etkinlik düzenledi.

Turizm ve Çevre Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, etkinliğe Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı ile SOS Çocukköyü'nden çocuklar da katıldı.

Fikri Ataoğlu etkinlikte yaptığı değerlendirmede, Alagadi sahilinin gerek doğal güzellikleri gerekse kaplumbağaların yumurtlama alanı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Ataoğlu, “Karpaz, Akdeniz ve tüm Kuzey Sahillerimize yumurta bırakan türler olan yeşil kaplumbağa ve caretta caretta türleri, nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarıdır. Bu türlerin korunması sadece kamu kurum ve kuruluşlarının yalnız başına başarabileceği bir şey değildir. Tüm sivil toplum örgütleri ve halkımızın da bize bu konuda destek vermeleri gerekmektedir” dedi.

Kumsallara çöp bırakılmaması hayati

Kumsalların temiz bırakılması, balıkçıların özellikle yavru çıkış dönemlerinde ağa takılan yavruları kurtarmaları, ağlarını mümkün olduğu kadar üreme kumsallarının bulunduğu bölgelerin yakınlarına bırakmamalarının önemini vurgulayan Ataoğlu,  “Naylon torbalar deniz içerisinde deniz anası gibi göründüğünden, kaplumbağalar bunları yutuyor, boğularak ölüyorlar” dedi.

Yazıcı

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı da, etkinliğin her yıl çok daha yüksek bir katılımla gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti ve “Kaplumbağaların nesillerini sürdürmesi, dünyanın zenginliğinin korunması ve sürdürülebilir çevre adına attığımız kararlı adımların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

Yazıcı, “Ülkemizi son yıllarda ziyaret eden kaplumbağa sayısı ciddi artış göstermiştir. Her yıl daha çok kaplumbağa korunuyor ve daha fazla kaplumbağa denize bırakılıyor” dedi.