Kıbrıs’ın eşsiz denizaltı güzelliklerini yakından gözlemlemek ve zengin tarihi kalıntıları su altından izlemek bambaşka bir heyecan... Kışın dahi deniz sıcaklığının bu sporu yapmaya uygun olması, denizin berraklığı ve uzun görüş mesafesi Kıbrıs’ta scuba diving sporunu yapmaya teşvik eden faktörler arasında.

 

Ege ÖZADAM

 

Dünyanın dörtte üçünün denizlerle kaplı olduğunu düşünürsek, sualtında keşfedilmeyi bekleyen zenginlikler hayal gücümüzün sınırlarını zorlayabilir. Gözlerimizi kapatıp kendimizi dünyanın bu görünmeyen yüzünde hayal ettiğimizde, içimiz biraz ürpertiyle, biraz heyecanla ve en çok da merak duygusuyla doluyor değil mi? İşin en harika yanıysa uzayda kaybolmuşçasına, ağırlıksız bir ortamda olmak…Scuba Diving birkaç kurala uyulduktan sonra yolda yürümekten bile daha az tehlikeli bir spor. En bilinen dalış yerlerinin başında Avusturalya’daki Büyük Balık Resifi, Cayman adaları ve Kızıl Deniz geliyor. Costa Rica, Meksika gibi Orta Amerika’daki birçok ülkede de scuba diving yapılabilecek muhteşem bölgeler var. Sualtı dünyasının zenginliğinin yanında suyun sıcaklığı, berraklığı, iyi bir öğretmen gibi etmenler de dalış yapmayı seçerken düşünmemiz gerekenler arasında.
Scuba Cyprus kurucularından Ahmet Gürol Ersun’la bir röportaj gerçekleştirdik. Dalış okullarının kuruluşundan, Kıbrıs’taki sualtı dünyasına birçok konuda konuştuğumuz Gürol Ersun’un yanında, Scuba Cyprus’ta profesyonel dalış eğitmeni olan Cenk Govsa’da eşsiz su altı görüntülerinden oluşan fotoğraflarını bizimle paylaştı.


Scuba Cyprus nasıl ve ne zaman kuruldu?

Scuba Cyprus için çalışmalar 1990 yılında başladı. Kurucularımızdan Eşref Gürsoy İngiltere’de yaşarken, yan komşusunun evinden maske ve paletle çıktığını görmüş ve dalış kursuna gittiğini öğrenince kendisi de katılmaya karar vermiş. Böylece dalış tutkusu başlamış ve bu sporu Kıbrıs’ta da yürütme kararı almış. Ben bir turizmci olarak 1991 yılında Scuba Cyprus kurulduğunda işin tanıtım ve pazarlama yönünü üstlenmiştim. İnglitere’den eğitmenler getirip, öncelikle buradaki arkadaşlarımızı eğittik. Sonrasında da Alsancak Bölgesi’nde hizmet vermeye başladık.


Kimler Scuba Diving yapabilir?

Scuba Diving herkesin yapabileceği bir spor dalı. Kurallara uyulduğu sürece tamamen tehlikesizdir. Tabii kalp rahatsızlıkları, solunum problemleri, klastrofobi, kulak problemleri olan kişilere önerilmiyor. Tüm bunlara rağmen doktordan izin alarak dalış yapan kişiler gördüm. Dalıştan önce alkol alınmamış olması gerekiyor, kişi zinde olmalı ve en önemlisi de aldığı eğitimin sınırları çerçevesinde dalmalı, limitlerini zorlamamalı. Kısacası ‘Don’t dive beyond your limits’...


Kıbrıs’taki sualtı dünyasından biraz bahsedebilir misiniz?

Kıbrıs’ta biyolojik çeşitliliğin zengin olduğu bir denizaltı yaşamı var. Karpaz ve Güney Larnaka’da da gemi kalıntılarının olduğu bölgede dalış yapıyoruz. Kışın dahi deniz sıcaklığının bu sporu yapmaya uygun olması, denizin berraklığı ve uzun görüş mesafesi Kıbrıs’ta scuba diving sporunu yapmaya teşvik eden faktörler arasında.


Diyelim ki hiç tecrübesi olmayan fakat dalış yapmak isteyen biriyim. İlk olarak ne yapmam gerek?

Öncelikle bir dalış okulunun kapısından girmeniz gerek. İnternette birçok bilgi var fakat bu bilgilerin doğrulanması için birileriyle yüzyüze konuşmak her zaman çok daha iyi. Sonrasında bir deneme dalışı yapabiliyorsunuz. Deneme dalışlarında 5-6 m kadar derine iniliyor. Bu noktada bizi en çok zorlayan ilk defa dalış yapan kişilerin alanın dışına çıkıp deniz altı dünyasının güzelliği karşısında kendilerini kaybetmeleri. Deneme dalışından sonra bu sporu devam ettirmeye karar verilirse, sertifikalı kurslarımıza da kayıt yaptırabilir ve hatta eğitmenlik şansı bile doğabilir.


Peki  bir deneme dalışının ücreti nedir? Hangi aylarda dalış yapılabilir?

Şuan ki ücretimiz dalış başına 30 Euro. Tabii birden fazla dalış ya da grup gibi durumlarda ücret değişebiliyor. 1 Nisan-30 Kasım arasında dalış yapılabiliyor. Bu tarihler haricinde de grup oluşturulduğu taktirde yine hizmet veriyoruz. Ayrıca gelip bizimle yazı geçirip, hem çalışıp hem de ücretsiz olarak dalış yapmayı isteyen arkadaşlarımıza kapımız açık. Staj olanakları konusunda bizlere ulaşabilirler. (İletişim: Ahmet Gürol Ersun +905338652317 http://www.scubacyprus.com)

Belki de sualtında geçireceğiniz birkaç saat, suyun üzerinde geçirilen günlerden çok daha güzel olacaktır kim bilir… Ayrıca uyarıyoruz: Başlarsanız bırakamayacaksınız.