Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ev sahipliği ve dönem koordinatörlüğünde Ankara’da düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 31. Dönem Toplantısı sonuç  bildirisi imzalandı.

 

KKTC adına  Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın imza koyduğu bildirgeyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Başkurdistan, Gagavuz Yeri (Moldova), Tataristan ve Tiva Cumhuriyeti Kültür Bakanları ve temsilcileri imzaladı.

 

Başbakan Yardımcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bildirgeye göre Daimi Konsey, üye ülkelerin önerileri doğrultusunda 2014 yılı Türksoy Faaliyet programını onayladı.

 

Programda, KKTC Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesini önerdiği 5 madde de kabul edildi.

 

Bu öneriler şunlar;

 

“Her yıl Haziran ayının ilk haftasında Girne kentinde gerçekleştirilen “TÜRKSOY Opera Günleri” etkinliğinin final konserinin 2014 yılında da KKTC’de yapılmaya devam etmesi; Köroğlu Operası’nın Bakanlığımız ev sahipliğinde TÜRKSOY’un etkinlik takvimine uygun bir tarihte ülkemizde gerçekleştirilmesi; Her yıl geleneksel olarak farklı kentlerde kutlanan Nevruz kutlamalarının bir bacağının 2014 yılında Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesi; TÜRKSOY Gençlik Orkestrası’nın Bakanlığımız ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs’ta bir konser gerçekleştirmesi; TÜRKSOY üyesi ülkelerin Milli Kütüphanelerinin ortak elektronik kataloğunun oluşturulması ve TÜRKSOY’un web sayfasından bu kataloğa ulaşmanın sağlanması.”

 

Toplantıda Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile TC Turizm ve Kültür Bakanı Ömer Çelik biraraya gelerek, iki devlet arasında devam eden iş birliğinin yeni dönemde de devam etmesi konusunda görüş birliğine vardı.

 

Toplantı ile eş zamanlı olarak yapılan TÜRKSOY’un 20. Yıl Kutlamaları’nda üye devletlerden gelen sanatçıların yanı sıra KKTC’yi temsilen Opera Sanatçısı Tuğrul Töre de sahne aldı.