Ahmet Savaşan seyahat sektörünün ekonomiye, toplumsal ve kültürel hayata olan pozitif etkilerini artırarak güçlendirmek, çevre ve toplumsal yaşama olan negatif etkilerini de mümkün olduğunca azaltmak hükümetlerin, sektörün ve üniversitelerin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

 

Seyahat insanın ruhunu asilleştirir ve önyargılarını yok eder…

İrlandalı ünlü yazar Oscar Wilde “Seyahat insanın ruhunu asilleştirir ve önyargılarını yok eder’’ sözüne atıfta bulunan Savaşan, turizmin devamlılık ve sorumluluk bilinciyle gelişmesinin şart olduğunu vurguladı. Bütün krizlere, rejim değişikliklerine ve yaşanan doğal felaketlere rağmen, turizmin gelişmeye devam ettiğini söyleyen Savaşan, 2020 yılında yaklaşık 1 milyar 600 milyondan fazla kişinin, ülkeler arası yolculuk yapacağının hesaplandığını belirtti.

 

Kusursuz bir doğa ve kültürel miras, turizmin en büyük sermayesidir...

Turizmin, çevreye, topluma, kültüre ve ekonomiye zarar vermesini engelleyerek, sürdürülebilirlik temelinde büyümesinin sağlaması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Savaşan, kusursuz bir doğa ve kültürel mirasın, turizmin en büyük doğal sermayesi olduğunu vurguladı. Doğa, tarihi  ve kültürel mirasın koruması ve çoğaltılması gerektiğinin altını çizen Savaşan, bunu gerçekleştirebilmek ve gerçek bir turizm ülkesi olabilmek için KKTC genelinde turizm bilincinin geliştirilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

 

Turizmin çevresel, ekonomik, politik ve sosyo-kültürel önemi vurgulanmalı...

Turizm bilincinin geliştirilmesi ve bu alanda yaşanan gelişmelerin diğer ülkelere de aktarılarak deneyimlerin paylaşılması amacıyla her yıl 27 Eylül’ün "Dünya Turizm Günü" olarak kutlandığını belirten Savaşan, ülkemizde de turizm bilincinin oluşturulması ve geliştirilmesi için turizmin çevresel, ekonomik, politik ve sosyo-kültürel öneminin vurgulanması çalışmalarının başlatılması için 27 Eylül’ün önemli bir fırsat olabileceğini söyledi.

 

Turizm Bilinci’nin arttırılması çalışmalarına katkı koymaya hazır...

Başlatılması gereken bu çalışmaların kesintiye uğramayacak şekilde planlanması ve sürdürülmesinin önemini vurgulayan Savaşan, Turizm, İçişleri, Eğitim, Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere, ilgili bakanlıklar, üniversiteler ile sektörün işbirliği ile başlatılacak böylesi bir çalışmaya Sağlık Turizmi Konseyi olarak katkı koymaya hazır olduklarını da söyledi.