Feriha TEL

 

 

En büyük hayali şehirda yaşamaktı

 

Betül Aslan 1938'de Mehmetçik'te doğdu. Mehmetçikli polis eşiyle evlenince, en büyük hayalini gerçekleştirmek için, Mağusa Kaleiçi'nde ev aldılar. Eşinin mesleğinden dolayı tüm adayı gezen Betül Aslan, 1963 olaylarından sonra Mağusa'daki evine döndü. Ekonomik zorluklardan dolayı yıllarca odaları bölüp, kiralayıp, bir odada yaşayan ailenin 3 kızı ve 1 oğlu vardı. Yıllar içinde ekonomik durumu düzelen çocuklar, evlenip başka evlere yerleşti. 

 

Mağusa’nın ilk özel okul öncesi eğitim merkezi

 

Ailenin kızı Oya Aslan devlette öğretmen olamayınca zamanın ilk özel kreş ve okul öncesi eğitim merkezi 'ASLAN DEDE'yi Mağusa Kaleiçi'ndeki aile evlerinde açtı. 5 sene Oya Aslan burada, 2 öğretmenin de yardımıyla 40 civari çocuğu eğitti. Anne Betül Aslan bu dönemde okulun mutfakçısı olarak çocukların yemeklerini pişiriyordu. 

 

Oya Aslan’ın hayali gerçek oldu

 

Kardeşim Oya Aslan'ın herzaman en büyük hayali bu evi bir konuk evine çevirmekti diye anlatıyor abla Nilgün Aslan. 2013 yılında projeyi mimarlar mühendisler ile birlikte hazırlayan Oya Aslan, Çukurova Hibe Programına projesiyle başvurarak, başarılı oldu. Projenin temasını gelen misafirlerin kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri, kar amaçlı olmayan Kıbrıs kültürünü yaşatacak bir konuk evi oluşturdu. Projenin içeriğinde; 'Zeytin toplayıp, çakıstes kırılacak, konukların hellim gabira yiyecekleri bir konuk evi' yer aldı. Bu hibeyle gelen maddi destek Oya Aslan'ın hayalinin başlangıcı oldu. 

 

Mağusa Kaleiçi’nde ‘Oda ve kahvaltı’ hizmet

 

Betül Konuk evi hibe programının öngördüğü 14 aylık bir sürede tamamlandı. Duvarından, boyasına, her yerinde kardeşi Oya Aslan'ın fikirleri ve emeği olduğundan bahseden abla Nilgün Aslan, bahçedeki kullanılmış paletlerden yapılmış koltuk ve minderlerin de Oya Aslan'ın üretimi olduğunu söylüyor. Kaleiçi'nde arabalarla gezmenin mümkün olmamasından dolayı 1974 öncesi adada bulunan bisikletlerden yeniden getirtildiği ve kendi konuklarının ücretsiz kullandığı bisikletlerle, tüm Kaleiçi ve çevresinin de gezilebildiği belirtiliyor. 

 

Yenidünya, nar ve incir odaları

Toplam 5 odası bulunan Betül Konuk Evi'nde oda isimleri bahçedeki meyve ağaçlarından oluşuyor. Yenidünya, nar ve incir odalarına ek olarak şömineli 'şömine' ve üst katta hanay odaları bulunuyor. Yeni 4 odanın yakın zamanda hizmete gireceğini belirtiyor Nilgün Aslan. 

 

Booking.com’da var olma mücadelesi

 

Dünyadaki turizmin en donanımlı ve geniş web sitelerinden biri olan booking.com'un Kuzey Kıbrıs'ta bulunan yerleri kabul etmemesinin, müşteri bulmakta onları ilk açıldıkları zamanda çok zorladığından bahsediyor Nilgün Aslan. Kardeşi Oya Aslan'ın araştırmaları sonucunda 'Türk Malı' olan Betül Konuk Evi'ni bu internet sitesine yerleştirmeyi başardıklarını ve 2015 yılında konukların gelmeye başladığına değiniyor. 

 

Konuklara molohiya ayıklatıyorlar

 

Konukları limonata ve zeytinli veya Kıbrıs keki 'keyk' ile karşılayan Betül Konuk Evi'nde her sabah Kıbrıs kahvaltısı sunuluyor. Hellim veya nor böreğinin sunulduğu kahvaltıda, bazen pilavuna bazen de saç gatmeri hazırlanıyor. Kahvaltının yanında müşterilere 'karanfilli baharlı' kokulu çay ikram ettiklerini belirten Nilgün Aslan, bahçede taze ne meyvenin zamanı ise onu da kahvaltıya eklediklerini söylüyor. Molehiya zamanı konuklarla molehiya ayıklar, taze börülce ayıklar, tarhana yapmayı öğretiyoruz diye ekliyor. Gelen misafirlerimiz kahvelerini kendileri yapar, istedikleri zaman mutfağa girip su içerler, kendi evlerinde gibi davranırlar diye anlatıyor.

 

Küçük ölçekli turizm işletmeleri için destek bekliyorlar

 

Kıbrıs Kültürü'nü tanıtmak için uğraştıklarını ve bu tanıtım için reklam ve broşürler konusunda devletten yardım beklediklerini belirten Nilgün Aslan, ülkemizin ve kültürümüzün tanıtılmasında herkese görev düştüğünü belirtti. Mağusa'nın merkezinden, gün içinde 'Salamis Harabeleri' ve 'Karpaz' gibi tarihi ve kültürel yerlere otobüs servisi bulunmadığından bahseden Nilgün Aslan, turistlerin ve ziyaretçilerin bundan rahatsız olduğunu söyledi. 

 

Huzur size çağırıyor

 

Kıbrıs kültürüne ve Mağusa Kaleiçi'ne aşık bir aile. Bu işletmeyi huzurla ve zevkle işletiyor, gelen müşterilerimize şehrin içinde samimi ve sakin bir ortam sunuyoruz diye anlatıyor anne Betül Aslan ve abla Nilgün Aslan. Oya Aslan'ı bir yıl önce kaybeden aile, onun bu konuk evinde hayaliyle birlikte yaşayacağını söyleyerek, tarihimize, kültürümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz diyerek tamamlıyorlar sözlerini.