Özel Haber

İskele’nin sahil şeridi gün geçtikçe büyüyüp güzelleştiriliyor.

Ekonomik olduğu kadar sosyal açıdan da bölgeye katkı sağlayan çalışmalar, İskelelinin yeni yaşam biçimi oldu.

İskele Belediyesi’nin, kıyı şeridinde büyük emek ve özenle yürüttüğü çalışmalar, bölge halkının yanı sıra ülke insanı tarafından da büyük takdir görüyor.

Kıyı şeridinde yürütülen çalışmalar, İskele Belediyesi’nin doğru stratejileri ışığında hayata geçiriliyor.

Bölgede, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin finansal desteğiyle bölgede yürütülen çalışmalar, planlı bir şekilde ilerliyor.

Doğal çevrenin ve kıyının korunarak geliştirilmesini hedefleyen çalışmalar kapsamında, yürüyüş yolları ile  bisiklet yollarının stabilize dolgu ve mekanik işleri tamamlandı.

Yeşil alanlara bitkisel toprak serilerek sulama altyapıları oluşturuldu ve alt yapı çalışmaları kapsamında bölgenin su ihtiyacını karşılayacak 120m3’lük su deposu ve trafo-jeneratör odası inşa edilerek, trafo montajı dahil, elektrik alt yapıları tamamlandı.

Proje kapsamındaki kod farklarını koruyabilmek için Gabion İstinat Duvar teknolojisinin kullanıldığı çalışmalarda, mevcut derenin ıslahı da Kırma Taşlar kullanılarak Rip-Rap olarak gerçekleştirildi.

 

Öncelik çevre
İskele Belediyesi’nin sahil şeridinde yürütülen çalışmalarda çevre dostu ve ekolojik yapım teknolojileri kullanılıyor.

Gabion istinat duvar yapımında, galfan kaplı çelik sepetler içerisinde kırma taşlar dizilerek sürdürülebilir malzemeden estetik ve sağlam bir yapı oluşturuldu.

Ayrıca, Haravdi deresi ıslahında ise sert, sağlam, açılı, çevre-hava koşullarına dayanıklı ve özgül ağırlığı 2.6’dan az olmayan kırma taş kayalarla Riprap örgü ekskavatör kullanılarak uygulandı.

Deniz suyunun da içeriye alındığı uygulamalar neticesinde, dere üzerine inşa edilecek yaya köprüleri ve dere çevresinde oluşturulacak açık alan mekanları ile yeni bir yaşam alanı yaratılması öngörülüyor.

 

Kıyıya yeşil alan
Proje kapsamında, sahil yeşillendiriliyor. Sahile, 24 bin metre kare yeşil alan oluşturularak, minimum 40 cm derinliğinde bitkisel toprak dolgu gerçekleştirildi. Peyzaj alanlarına, hurma ağaçları dikildi.

Sulama alt yapıları ve fıskiyeleri oluşturulan alanlarda, hidrolik tohumlama ve malçlama (hydroseeding) yöntemiyle çimlendirme çalışmaları başlatıldı.

 

Yürüyüş ve bisiklet yolları
İskele Sahil projesi kapsamında, 1.8 km uzunluğunda araç trafiğine tamamen kapatılmış yürüyüş ve bisiklet yolları yapımı tasarlandı. .

Söz konusu yolların plentmiks mekanik temel yapımı tamamlanmış olup son kat renkli asfalt ihale çalışmaları devam ediyor.

İskele Belediyesi, ayni güzergâh üzerinde bulunan Cyprus Gardens  ile İstanbul Mücahitler Plajı arasındaki ormanlık alana, 1.7 km uzunluğunda bölünmüş yürüyüş ve bisiklet yolu inşa edildi.

Gece aydınlatması, çevre düzenlemesi ve kent mobilyalarının da monte edilen çalışmalar kapsamında, oluşturulan istasyonlara, açık alan fitness aletleri ve çocuk oyun grupları da konuldu.

Sağlıklı spor imkanı sağlamak için kauçuk zemin dökülen yürüyüş yolları, halkın ve yabancı konukların sosyal entegrasyonu için bir fırsat yaratmakta.  

1.7km uzunluğunda ve 3.5m genişliğinde inşa edilen bölünmüş bisiklet yolları, sağlık boyutu, alternatif ulaşım sağlayarak çevreye karbon salınımını azaltması ve yabancı konukların tek başlarına bölgeyi keşfetme imkanı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

Sahil Projesi’ndeki çalışmaların tamamlanması ile mevcut yolların birleştirilerek toplamda 6km’lik bir yürüyüş ve bisiklet yolu güzergahı oluşturulması hedefleniyor.

 

İhale Ağustos’ta  tamam
İskele sahillerini çekim merkezi yapacak çalışmalar hızla devam ediyor.

Sahili kullanmakta olan halka ve yabancı konuklara, çok amaçlı hizmet vermesi hedeflenen binanın ihalesi 2 Ağustos’ta tamamlanacak.

270 günde tamamlanması öngörülen ve toplam bin 300 m2 kapalı – bin m2 açık teraslardan oluşan binada, çok amaçlı salon, tam donanımlı mutfak, karşılama alanı, dinlenme salonu, ofisler, personel soyunma odaları, ıslak hacimler ve açık alan oturma mekanları bulunuyor.

Çağdaş bir mimariye sahip yapının, tüm halka ve yabancı konuklara yıl boyunca kaliteli hizmet vermesi hedefleniyor.

Geleneksel İskele Festival alanını da içine alacak proje kapsamında, 2 bin

525 kişi kapasiteli bir amfi tiyatro da düşünüldü.

Bu yapının ihalesinin, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti finansal desteği ile 2013 yılı içerisinde ihale edilmesi öngörülüyor.

İskele’deki birçok sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliğe ev sahipliği yapacak yapının, düzenlenecek uluslararası etkinliklerle ülkedeki turizm faaliyetlerine de büyük katkı sağlaması hedefleniyor.