Genç, "Eskiden Kaplıca'daki yoldan bir araç geçmezdi. Köydeki birçok kişi memur ya da bekçiydi. Ben hiçbir zaman memur olmayı istememiştim. Hep böyle bir işletmem olmasının hayalini kuruyordum. Kaplıca'da denizde yüzerken sahile baktığımda tesisin şu anki halini görüyordum"

 

Mine AVKIRAN NUR

 

Kuzey Kıbrıs’ın el değmemiş, tertemiz, altın sarısı sahili ve masmavi deniziyle Kaplıca, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 18 adet bungalow 30 otel odasıyla 130 yatak kapasitesine sahip; restoranı, barı, havuzu karavan ve plaj hizmetleriyle çocuk büyük herkese keyifli ve ekonomik bir tatil olanağı sunan Kaplıca Turizm Tesisleri bu bölgenin en gözde tesisi durumunda. 
Özellikle hafta sonları başta çocuklu aileler olmak üzere yerli halkın da Dipkarpaz sahilleri ve Dipkarpaz bölgesindeki işletmelere alternatif gördüğü, restoranında her daim taze balık ve güler yüzlü samimi bir ortam sunan bu aile işletmesi tesisin yöneticisi Ahmet Zeki Genç, North Cyprus UK Gazetesi'ne konuştu. 

Bir dönemler tek bir arabanın dahi geçmediği bu bölgede böylesi bir tesisin hayalini kurarak bunu gerçekleştirmenin gururunu yaşayan Ahmet Zeki Genç, yeni projeleriyle de tesisi günden güne geliştiriyor. 

Balıkçılıkla başlayıp hayvancılık ve inşaatçılıkla devam eden iş hayatından turizm sektörüne atılmasını ve bu yolda karşılaştığı zorlukları gazetemize anlatan Ahmet Zeki Genç’le keyifli bir sohbet gerçekleştiriyoruz.

Balıkçılıktan turizmciliğe...
Kaplıca Turizm Tesisleri Direktörü Ahmet Zeki Genç, Trabzon'dan Kuzey Kıbrıs’a ailesiyle birlikte 1975 yılında göç etmiş ve bir aracın dahi geçmediği Kaplıca köyüne yerleşmiş.  

Taşımacılığın gelişmemesi nedeniyle ortaokulu bitiremeyen Ahmet Zeki Genç, önceleri hayvancılık daha sonra da balıkçılık ve narenciye kesimi yaparak geçimini sağlamaya başlamış; ağabeyinin müteahhit olması nedeniyle inşaatlarda dahi çalışmış. 
Genç, 1990lı yıllarda Kaplıca sahilinde otobüsten bozma karavanda büfecilik yapmaya başlamış ve avladığı balıkları ekmek arası balık yapıp satmış. Elektrik ve suyu olmayan karavanın yetersiz kalması ve talebin giderek artmasıyla işleri büyütme kararı alan Ahmet Zeki Genç, tesisin bulunduğu yerdeki atıl binaya talip olmuş ve icar ederek ilk turizm yatırımını gerçekleştirmiş.

"Tesisin şu anki halini hayal edebiliyordum"

Ahmet Genç, "Eskiden Kaplıca'daki yoldan bir araç geçmezdi. Köydeki birçok kişi memur ya da bekçiydi. Ben hiçbir zaman memur olmayı istememiştim. Hep böyle bir işletmem olmasının hayalini kuruyordum. Kaplıca'da denizde yüzerken sahile baktığımda tesisin şu anki halini görüyordum" diyor.

Turizm sektörüne atılması pek de kolay olmamış tabi. Büyük emeklerle bir tesis ortaya çıkaran Genç, birçok bürokratik engelle de karşılaşmış. Devletten katkı almadan tesis inşa etmenin ciddi zorlukları olduğuna işaret eden Genç, tesisi inşa etmek için atalarından kalma arsaları sattığını, Kalkınma Bankası'ndan da sadece yatırımının yüzde 30'u için kredi aldığını belirtiyor.
İngilizce eğitimi aldı, oğullarını okuttu

Ahmet Genç, yaşadığı köyde otobüs taşımacılığının yetersiz olması nedeniyle ortaokulu bırakmak zorunda kaldığını, bunun içinde bir uhte olduğunu belirtmeden geçmiyor ve ekliyor: 
"Belki okuyamadım ama yabancı misafirlerimize daha iyi hizmet vermek için İngiltere'ye gidip dil kursuna katıldım. Ayrıca, İngiltere, Almanya ve Türkiye'de düzenlenen turizm fuarlarına da mutlaka katılıyoruz. Oğullarımdan Miraç işletme mezunu. Diğer oğlum Yakup ise turizm eğitimi aldı. Kendimizi daha da geliştirmek için çaba gösteriyoruz."

"Başarının nedeni, ailece verdiğimiz mücadeledir"

25 yıldan bu yana ayakta durma mücadelesi veren Genç, bu yola tek başına çıkmamış. Ahmet Zeki Genç'in şu sözleri dikkat çekiyor: 
"25 yıldır ayakta durma mücadelesi veriyoruz. Bu ücra köşede başarı göstermenin nedeni, ailece verdiğimiz mücadeledir. Oğullarım Yakup ve Miraç benimle birlikte işin başında. Yaz sezonunda 45, kış sezonunda 25 civarında personel çalıştırıyoruz. Ancak turizm sezonu, sadece yaz mevsimi değil yılın 12 ayına yayılmalı. Yaz sezonunda İngiltere, Almanya, Rusya'dan gelen turistler ve yerli halk sayesinde doluluk oranımız yüzde 100'e ulaşsa da 2-3 ayda ağırladığımız müşterilerin bize getirisi maalesef bir yıllık giderlerimizi karşılamıyor."

18 adet bungalow olmak üzere toplam 30 otel odası bulunan tesisin 130 yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Genç, restoranın 450, plaj kısmındaki barın 180 ve havuz bölümündeki barın da 40 kişiyi ağırlamaya müsait olduğuna dikkat çekiyor.

Bahar aylarında kültür turları düzenlenecek

Kaplıca Turizm Tesisleri Direktörü Ahmet Zeki Genç, kumarhanesi olan otellerin doluluk oranının dört mevsim iyi olduğunu ancak küçük otellerin bu konuda sıkıntı yaşadığına işaret ederek, "Demirbaş eksikliklerini giderebilmek için alternatif gelirlere ihtiyacımız var. Bu nedenle paket turlar hazırlama planımız bulunuyor. Örneğin, bahar aylarında yürüyüş turları, Karpaz gezileri, zeytin toplama etkinliği, değirmenden yağ çıkarma ve köy yaşamını tanıtma gibi etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuda Turizm Bakanlığı'nın da desteğini bekliyoruz" diyor.

Ahmet Genç, tesisinin her şey dahil konseptte olmadığını bu sayede çevredeki diğer restoran ve marketlerin de tesiste ağırladığı turistler ve karavan sakinlerinden yararlandığını söylüyor.

Aquapark ve Zipline projesi yolda

Yakın zamanda hayata geçecek yeni projelerine de değinen Genç, çocuklar ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği aquapark  ve çelik halat üzerinde makara yardımıyla kayma olarak bilinen zipline projesini hayata geçirme planının olduğunu vurguluyor. Ahmet Zeki Genç, aquapark ve zipline projesinin hayata geçmesiyle bölgeye daha çok turist çekme hedefinde olduklarını belirtiyor.