Dağcılık Spor Derneği, KKTC sınırları içerisinde Karpaz yarımadasından başlayarak Beşparmak dağlarının bir çok bölgesinden Yeşilırmak köyüne kadar 46 yürüyüş parkuru yanında, Temmuz ve Ağustos aylarında yurt dışında da yürüyüşler düzenliyor.

 

 

Misli KADIOĞLU

Dağcılık Spor Derneği'nin Başkan Yardımcısı Ergün Vudalı, yaklaşık olarak 15 yıldan beridir bu dernek çatısı altında yürüyüşlere ve etkinliklere katılıyor. Larnaka kazasına bağlı Vuda köyünde 1949 yılında dünyaya gelen Vudalı, 2008 yılında emekliye çıkmış. Sağlıklı yaşamanın önde gelen şartlarından birisi olarak, doğa ile iç içe ve hareketli bir yaşam sürdürülmesine olan inancıyla Dağcılık Spor Derneği’nde etkin bir şekilde faaliyette bulunan Vudalı, dağ yürüyüşlerini aksatmadan devam ediyor. Gazetemizin, dernekle ilgili sorularını yanıtlayan Ergün Vudalı, ülkenin güzelliklerine daha yakından tanıklık etmek isteyenleri ve yaşama farklı bir pencereden bakmak isteyenleri dernekleriyle yürüyüşe davet ediyor.

 

Dağcılık Spor Derneği hakkında sizden bilgi alabilirmiyiz? Derneğiniz ne zamandan beridir faaliyette ve ne amaçla kuruldu?

 

Dağcılık Spor Derneği, 6/1961 sayılı Birlikler ve Dernekler Kanunua göre kurulmuş ve 12 Ocak, 1995 yılında kaydını yaptırarak faaliyete başlamıştır. Derneğin amaçları;

 . Dağcılık, yürüyüş, kampçılık, mağaracılık ve tırmanmayı sevenleri bir çatı altına toplamak,

.  KKTC'nin doğal güzelliklerini tanımak, yerli ve ülkemizi ziyarete gelen insanlara tanıtmak,

.  Çevre bilincini aşılamak,

.  Doğayı korumak,

.  Ülke turizmine katkıda bulunmak,

.  Sağlıklı toplum yaratmaya çalışmak,

 . Halkımızı sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve eğitim faaliyetlerinde bir araya getirmek,

.  Gençliğin daha iyi yetişmesi ve gelişmesi için her türlü dayanışma içinde bulunmak,

.  Yürüyüş rehberi yetiştirmek,

.  Bilimsel ve kültürel toplantılar yapmak,

 . Her türlü eğitici ve özendirici şenlikler düzenlemek olarak belirlenmiştir.

 

Derneğinize üye olmak için ne gibi şartlar vardır? Ayrıca belirli bir ücret ödeniyor mu?

 

18 yaşını dolduran KKTC  vatandaşları, yürüyüşe engel bir durumu olmadığını belirten doktor raporu sunarak derneğe üyelik müracaatı yapabilir. Belirli bir dönem yürüyüşlere katılan ve katılma isteğini belirten ve yürüyüşlerinde sakıncalı herhangi bir durumu olmayan kişiler, Yönetim Kurulu kararı ile üye kaydedilirler.

Dernek üyelikleri, “Asil üyelik”, “Onursal üyelik”, “Kurucu üyelik” ve “Misafir üyelik” olarak 4 çeşittir. Halen, derneğin üye sayısı 60 bayan ve 49 erkek olmak üzere 109 kişi olup, her geçen gün derneğe üye müracaatları artan bir şekilde devam etmektedir. Dernek üyelik aidatı bu yıl için 60 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

 

Yürüyüşlere yalnızca dernek üyeleriniz mi katılabiliyor? Yoksa, dışarıdan da isteyene kapınız açık mı?

 

Dağcılık Spor Derneği'nin yürüyüşlerine, asil üyeler yanında, arzu eden misafir üyeler de Dernek kurallarına uymaları kaydıyla katılabilirler.

 

Belli yürüyüş parkurlarınız var mı? Bizlere bu konuda bilgi verebilir misiniz?

 

Derneğimizin halen KKTC sınırları içerisinde Karpaz yarımadasından başlayarak Beşparmak dağlarının bir çok bölgesinden Yeşilırmak köyüne kadar 46 yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Çalışmaları devam eden 4 parkurun (3 adet Karpaz bölgesinde ve 1 adet Lefke bölgesinde) önümüzdeki aylarda hazırlanması ve yürüyüşe uygun hale getirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Mevcut parkurlarımıza ilaveten Güney Kıbrıs'ta da yürüdüğümüz parkurlar bulunmaktadır. Mevcut parkurlarımız 2:30 saat ile 4:30 saat ve 6 ile 14 kilometre uzunluğundadır. Parkurlarımızın toplam uzunluğu yaklaşık olarak 300 kilometre civarındadır. Yürüyüş parkurlarımız her yıl düzenli bir şekilde bakım onarımdan geçirilmekte ve tabela, yürüyüş yolları, işaretleri, yıpranan oturak ve seyir yerleri boyanıp tamir edilmektedir.

 

 

Yürüyüş Sezonu hangi döneme denk geliyor? Belirli tarihler var mı? Ulaşım nasıl sağlanıyor?

Dernek yürüyüş programlarını aylık olarak ve her hafta farklı yerlerde yürünecek şekilde hazırlamaktadır. Ring şeklindeki yürüyüşlere, üyeler ve misafirler kendi araçları ile gelmektedirler. Uzak yerlere, otobüslerle gidilmekte ve genellikle bu yürüyüşler yemekli veya piknik şeklinde olmaktadır. Kış aylarında (Ekim ayı ile Mayıs ayı arası) farklı yerlerde yürünmekte, yaz aylarında havanın çok sıcak olması nedeniyle (Haziran ayı ile Eylül ayı arası) sadece Alevkayası ormanları içerisinde yürünmektedir.

 

Ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz? Etkinlikleriniz yalnızca Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde mi?

 

Derneğimiz geleneksel olarak her yıl Temmuz sonu Ağustos başı yurt dışında gezi-yürüyüş amaçlı programlar düzenlemektedir. Bu güne kadar Türkiye'nin bir çok bölgesinde, Macaristan, Avusturya, Almanya, Çekoslovakya, Rusya vb. yerlerde etkinlikler düzenlenmiştir. Almanya seyahatinde Bavyera bölgesindeki Waldkirchen bölgesi Belediyesi ile kültürel bir etkinlikte,   Kıbrıs gecesi ve yemekleri etkinliği düzenlenerek turizm amaçlı tanıtım yapılmıştır.

KKTC'deki bir çok belediye ve yerleşim yeri ile eko gün, panayır, festival gibi etkinliklerde, yürüyüşler o günlere getirilerek bölgeye katkı konmaktadır.

 

Sizlere nasıl ulaşabilirler?

 

Spor Derneği Ve Dağcilik Spor Derneği Duyuru Sayfasi adları altında Facebookta sayfamız mevcuttur. Ayrıca, www.cyprus-trekking.com  web sayfamiz da bulunmaktadir.