“ÇEVRE BİR EĞİTİM MESELESİ... SADECE BİR BAKANLIĞIN, TEK BAŞINA BİR KURUMUN BAŞARABİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİL... 

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, atık suyun ülkenin en önemli çevre sorunlarından biri olduğunu, bakanlığın bu sorunları çözmek için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Ataoğlu, “Atık suların çözümü şehirlerde kanalizasyon ve arıtmalarla mümkündür” dedi.

Çevrenin bir eğitim meselesi olduğunu da kaydeden Ataoğlu, “Bu sadece bir bakanlığın ya da tek başına bir kurumun başarabileceği bir iş değil. Bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir seferberlik. Çevre konusundaki çalışmaların başarıya ulaşması için bütün vatandaşların toplumsal desteğine ihtiyaç duyuyoruz” ifadesine yer verdi.

“Maksadımız daha yeşil, güzel, temiz ve yaşanabilir bir ülke gerçekleştirmek” diyen Fikri Ataoğlu, medya mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin kendilerine bu konuda destek olacağına inanç belirtti.

“DOĞAYI KORUMAK, İNSANI YAŞATMAKTIR”

Ataoğlu, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” nedeniyle yayınladığı mesajında, “Bütün canlılara hayat bahşeden tabiat ve çevrenin öneminin bir kez daha yüksek sesle dile getirildiği bugün, daha güzel bir dünya için herkese açık bir davettir. Doğayı korumak, insanı yaşatmaktır. Temiz ve sağlıklı bir Kıbrıs ve dünya diliyorum” ifadesine yer verdi.

“SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI...”

Fikri Ataoğlu, çevre politikaları ve stratejilerinin esasını, Anayasa’da ifadesini bulan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının oluşturduğunu söyledi.

Doğal kaynakların korunmasının birinci öncelikleri olduklarını kaydeden Ataoğlu, “Koruyarak kullanmayı en önemli prensip olarak kabul ettik” dedi.

Bu prensibi ulaştırmadan tarıma, enerjiden sanayiye bütün sektörlerde işler hale getirmek için çalıştıklarını ifade eden Fikri Ataoğlu, Çevre Yasası’na ve tüzüklerine işaret ederek, “Avrupa Birliği normlarına uyumlu şekilde hem gelişen ihtiyaçları karşılamak, hem de yerel sorunlarımıza kolay cevap verebilmek için çalışıyoruz” dedi.

ÇEVRE İÇİN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER

Fikri Ataoğlu, mesajında, çevre için yürütülen önemli faaliyetleri de şöyle sıraladı:

“Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Kalecik, Teknecik ve Alevkayası’ndaki Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları her gün rutin olarak kontrol edilmekte ve alınan veriler merkezi bilgisayarda değerlendirilmektedir. Değerlendirilen veriler her yıl rapor halinde kamuoyunun bilgisine getirilmektedir.

Avrupa Birliği’nin mali yardımları yürütülen ve biyoçeşitliliği koruma adına atılan adımlar kapsamında ülkede başta Karpaz, Akdeniz (Köyü), Güney Karpaz sahilleri, Alagadi, Tatlısu sahilleri ve Girne Dağları olmak üzere potansiyel Natura 2000 alanı belirlenmiş ve bu alanların 7’si Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.

Atık konusu ile ilgili yaptığımız çalışmaların bir kısmı sonuçlanmış, bir kısmı ise devam etmektedir. Hem yasal boyutta hem de ülkedeki atık sorununa kesin çözüm bulma açısından şuan Bakanlığımıza bağlı Çevre Koruma Dairesi ile çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir.”

“HER YIL DÜNYADA 1,3 MİLYAR TON YEMEK ATILIYOR AMA HER 7 KİŞİDEN BİRİ AÇ”

Ataoğlu, mesajında, Birleşmiş Milletler’in (BM) 1972’de İsveç’in başkenti Stockholm’da 133 ülkenin katılımıyla düzenlediği zirvede, 5 Haziran’ın oy birliğiyle “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildiğini anımsattı.

O tarihten bu yana kamuoyunun çevre sorunlarına dikkatini çekmek, bu konudaki politik ilgiyi arttırmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydeden Ataoğlu, mesajında BM Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun verilerine de yer verdi.

Dünyada her yıl 1.3 milyar ton yemek atıldığını söyleyen Ataoğlu, dünyada her 7 kişiden 1’inin açlık çektiğini belirtti.

“YEMEKLERDEN NASIL TASARRUF EDEBİLİRİZ BUNU DÜŞÜNMELİYİZ”

20 binden fazla 5 yaş altı çocuğun açlıktan öldüğünü kaydeden Fikri Ataoğlu, şunu ekledi:

“Dünyada 2 milyar insan açken, acaba günde ne kadar çok yiyeceğin, ekmeğin çöpe atıldığını, suyun boşa akıtıldığını görmekteyiz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yemeklerden nasıl tasarruf edebileceğimizi ve böylelikle dünyaya nasıl daha faydalı olacağımızı düşünmemizde yarar var.”