Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Alagadi bölgesinde bulunan sahili, yasal olarak halk plajına dönüştürülmesi yönünde çalışma başlattı.

Özel Koruma Bölgesi olup halk tarafından plaj olarak kullanılmakta olan Alagadi sahilinde bundan bir süre önce meydan gelen üzücü boğulma olayından sonra harekete geçen Turizm Çevre ve Kültür ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, bu tür olayların bir kez daha yaşanmaması adına sahilin can kurtarma ekiplerinin de hazır bulanacağı bir halk plajına dönüştürülmesi için bugün Girne Kaymakamlığı’nda toplantı gerçekleştirdi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsüm Yücel ve Girne Kaymakamı Gürkan Kara’nın katıldığı toplantıda, Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın kontrolüne verilen Alagadi özel koruma bölgesi sahilinin, cankurtaran kule ve ekiplerinin de bulunacağı yasal halk plajına dönüştürülmesi yönünde ortak karar alındı ve plajın işletmesini de ilgili yerel yönetime devri yönünde karar  üretildi.

Toplantıda, alınan kararlar kapsamında Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın kontrolünde bulunan Alagadi bölgesinin özel çevre koruma bölgesi olarak kalmaya devam edeceği, bunun yanında ilgili bakanlık tarafından ekoloji ile doğal hayatın korunması yönündeki mükellefiyetlerinin de süreceği kaydedildi.

 

YÜCEL
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsüm Yücel yaptığı konuşmada, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile birlikte bugün Girne Kaymakamlığı’nda gerçekleştirdikleri toplantıda, plajların kullanım ve denetimleriyle ilgili yasa ve tüzüklere istinaden, Alagadi sahilinde yaşanan son boğulma olayı ve plajlarda can kurtarma tedbirleriyle ilgili konuların ele alındığını söyledi.

Toplantıda konuyu irdeleyip alınması gerekli tedbirleri görüştüklerini belirten Bakan Yücel, bu konuda her iki bakanlığın birlikte ne yapılması gerektiği konusunda karar aldıklarını kaydetti.

Aldıkları ortak kararın halk güvenliği ve insan verilen değer açısından önem arz ettiğini ifade eden Bakan Gülsüm Yücel, bir çevre koruma bölgesi olup halk plajı olarak ilan edilmemiş olan Alagadi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın kontrolünde bulunduğunu belirtti.

Bakan Yücel, ilgili bakanlıklar olarak Alagadi’nin öncelikle koruma altında olduğunu dikkate alarak orayı plaj olarak ilan etme,  ilan ettikten sonra da işletimiyle ilgili belediyeye devrinin yapılması yasa ve tüzüklerinin hazırlanması ve can kurtarma tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Sahilde ilgili işletmeci yerel yönetim tarafından can kurtarma ekipleri oluşturularak kule de inşa edileceğini de belirten Bakan Yücel,  böylelikle gerekli tedbirlerin alınmış olacağını söyledi.

Bakan Gülsüm Yücel, sadece devletin tedbir alacağı tedbirlerin yeterli olmayacağını de ifade ederek,  ailelerin de çocukları üzerinde sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çekti..

 

HARMANCI
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı ise Alagadi’de meydana gelen boğulma olayından sonra konuyu  İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Girne Kaymakamlığı ile görüştüğünü belirtti.

Ülkenin yüzde 28’inin de çevre koruma bölgesi altında olduğunu ifade eden Bakan Harmancı,  özel çevre koruma bölgesinin; ekolojik ve doğal alanlarının korunması anlamına geldiğini söyledi.

Sahilin  plaj haline gelecek olması bakanlığın çevre denetimleri yapmayacağı anlamına gelmeyeceğini de ifade eden Bakan Harmancı, bakanlığının yetkisi altında olan bölgede gerçekleştirilecek inkişaf ve belediyenin işletmeci olarak tayininden sonra bölgede denetim yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Bakan Harmancı konuyla ilgili görüşlerini ise şöyle açıkladı:

“Halkımız burayı kendine özel halk plajı ilan etmiştir. Yani buranın kullanımı bu şekilde cereyan ediyor. Bunu artık realite etmekte fayda var. Biz de doğal hayatı nasıl koruyabileceğimizi gerekli koşullar atlında koruma mükellefiyetimizi sürdüreceğiz. Karar Alagadi’yi özel koruma bölgesi dışına çıkarmayacak. Plajın işletilmesini belediyeye devredecek bir karardır.”