Bilgisayar korsanlarının, telefonların ve diğer aygıtların yazılımına, mesajlaşma uygulaması WhatsApp'te önemli bir zafiyete neden olacak istihbarat programı yükledikleri ortaya çıktı.

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, saldırının ''ileri düzey'' bir siber aktör tarafından, hedef bir kullanıcı grubuna düzenlendiğini kaydetti.

Cuma günü onarımın yapıldığı belirtilmekle birlikte, WhatsApp önlem olarak 1 milyar 500 milyon kullanıcısından, uygulamalarını güncellemesini istedi.

Financial Times gazetesine göre istihbarat yazılımı NSO Grup isimli bir İsrail şirketi tarafından geliştirildi.

Sorunu ilk defa Mayıs ayının başında farkeden Facebook, bilgileri olmadan telefonlarına yüklenen casus yazılıma karşı korunmasız olabilecekleri gerekçesiyle kullanıcılarından WhatsApp’ın son versiyonunu güncellemelerini istedi.

WhatsApp’tan yapılan açıklamada, şu anda kullanıcıları korumaya yardımcı olmak için endüstrideki ortaklarla birlikte çalışıldığı kaydedildi.

Financial Times daha önce de, WhatsApp’ta bilgisayar korsanlarına karşı zayıflık tespit edildiğini kaydetmişti. Habere göre bilgisayar korsanları hedefleri uygulamanın telefon arama işlevini kullanarak arıyor ve telefonlara casus yazılımı bu şekilde yüklüyor.

İsrail siber istihbarat şirketi NSO Grup tarafından geliştirilen casus yazılımın hem Android hem de iPhone’ları etkilediği kaydediliyor. WhatsApp kaç telefonun hedeflendiği konusunda net bir bilgi veremiyor.

Financial Times San Francisco ve Londra’da mühendislerin zaman karşı yarıştığını ve servislerindeki onarımın başladığını kaydediyor.

NSO ise teknolojisinin, devlet ajanslarında sadece suç ve terörle savaş amacıyla kullanım lisansı olduğunu belirtiyor. Şirket, süreç sorgulaması ve özenli bir ruhsatlandırma ve güvenlik soruşturması sürerken, sistemi çalıştırmadığını kaydediyor.

Şirketten yapılan açıklamada ayrıca, kötü kullanımla ilgili geçerli olabilecek iddiaların soruşturulduğu ve gerekirse harekete geçilerek sistemin kapatılabileceği de vurgulandı. Açıklamada NSO teknolojisinin sadece istihbarat ve kanun mercileri tarafından çalıştırıldığı da belirtildi.

Financial Times’a göre WhatsApp konuyu Amerika Adalet Bakanlığı’na geçen hafta bildirdi.

Facebook WhatsApp’ı 2014 yılında 19 milyar dolara satın almıştı. Uygulama, uçtan uca şifreleme özelliği nedeniyle en güvenli mesajlaşma programı olarak tanınıyordu.