Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) uzaya ilk insanlı uçuş denemesinde başarılı olan SpaceX firmasına ait 'Crew Dragon' adlı uzay mekiği, taşıdığı iki Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu ile birlikte Uluslararası Uzay Üssü'ne başarılı şekilde ulaştı.

Amerikalı iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, insanlı bir uzay mekiğini ABD'den yörüngeye gönderen ve uzay istasyonuna ulaştırmayı başaran ilk özel ticari firma oldu.

ABD'li astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i taşıyan SpaceX'in uzay aracı Crew Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu'yla (ISS) Türkiye saati ile yaklaşık 17:26'da kenetlendi.

İstasyonda dört ay kadar kalabilirler

Doug Hurley ve Bob Behnken, yaklaşık 19 saat süren yolculuk sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlara ve Rus kozmonotlara katıldı. İstasyondaki görevleri 4 ay sürebilir.

Önceki Çarşamba planan sefer olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatmaya 16 dakika kala durdurulmuştu.

Son altı yıldır çalışıyorlar

NASA'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Doug Hurley (53) ve Bob Behnken (49) isimli astronotların daha önce iki defa uzay uçuşu gerçekleştirdiğini ancak ilk defa bir arada, ABD'de ve ticari bir firma ile uzay yolculuğuna çıkacaklarını belirtti

İş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.

Şirket, yıllardır uzay istasyonuna birçok defa malzeme taşımak için seferler düzenledi.