Diva Uluçay

Eğer bilimle ilgilenen ve insanoğlunun yıllar boyu nasıl gelişmelerden geçip de bugünlere geldiğini merak eden bir Londralıysanız, South Kensington’daki Bilim Müzesi (Science Museum), boş bir gününüzde, bir Pazar günü örneğin, ücretsiz ziyaret edilecek ideal bir yer olabilir sizin için. Endüstri devriminden tıp tarihine, havacılıktaki gelişmelerden modern dünyanın kurulmasına kadar birçok farklı alandaki keşifleri gezip görürken, “nereden nereye” diye düşünmeden kendinizi alamayacaksınız. Buhar makinesi nasıl çalışır? Charles Babbage ilk bilgisayarı nasıl icat etti? M.Ö 1500 yılında neden hasta olan insanların kafataslarından bir kemik çıkartılıyordu? İlk steteskop nasıl icat edildi? Astronotlar uzayda tuvalet ihtiyaçlarını nasıl karşılar? İlginç sorular değil mi? Bilim müzesinde tüm bunların cevaplarını ararken geçmişe yolculuk yaptığınızda, insanoğlunun yarattığı gelişmelere hayran kalacaksınız. Günümüz dünyasının ne evrelerden geçerek adım adım kurulduğuna bir kez daha şahit olacaksınız.

Bilim müzesinde bir ana müze bir de Wellcome Trust’ın katkılarıyla yapılan Wellcome kanadı var. Wellcome kanadı daha çok çocuklara hitap ediyor. Zaten hafta sonları oraya çocuklarıyla gelen birçok aile var. Ayrıca okullar da ara sıra Bilim Müzesine geziler düzenliyorlar. Müzedeki birçok alet ve bilgisayar ekranı çocukların ilgisini çekmek ve onları dündayadaki çeşitli gelişmeler ya da insan doğası hakkında bilgilendirmek amaçlı. Örneğin Wellcome kanadındaki bir bölmenin adı “Ben kimim?”. Bu bölümde insanın varoluşuyla ve gelişimiyle ilgili bilgiler görsel panolarla ve bilgisayar ekranından interaktif olarak soru cevap şeklinde yapabileceğiniz deneylerle aktarılmış. Kadın ve erkeklerin gelişimi, bir ilaç nede herkese uymaz, insanlarda görülen onlarca korku çeşidi ve sebepleri, genetikle ve insanoğlunun evrimiyle ilgili sorulara cevap bu bölümde veriliyor. Diğer bölümlerde de uzay ve evrenle ilgili, dünyadaki iklim değişikliği ve enerji kaynaklarıyla ilgili bilgiler yine aynı yöntemlerle çocuklara öğretiliyor. Dünyada farklı farklı olaylarda ne kadar enerji harcandığı hakkında bilgisayar ekranında bir testi cevaplayarak büyükler bile ilginç bilgilere sahip olabiliyorlar.

Müzenin daha çok yetişkinlere hitap eden kısmında herkesin ilgilendiği bilim dalına göre bir sergi var. İlk bölüm daha çok makineler hakkında. Buhar makinesinin aşama aşama geliştirilmesi ve sanayi devrimiyle batı avrupayı bir anda ileriye taşıması, ilk arabalar, icat edilen ilk röntgen aleti ve Röntgen’in karısının x-ray filmi... İcat edilen ilk telefon, ve modern dünyayı yaratırken geliştirilen hayal edebileceğiniz herşey... Çanak çömlekten tutun da, müzik aletlerine, kamerlardan roketlere kadar binlerce şey sergileniyor. Uzay ve evrenle ilgili olan bölümde dünyadaki mevsim ve bitki örtüsü değişiklikleri, gezegenler, ay ve uzaya çıkmak hakkında bilgiler var. Uzayda yer çekimi olmayışının, uzaya çıkan ve aylarca geri dönemeyen astronotların yemek yemek, uyumak, tuvalete girmek gibi en temel ihtiyaçlarını bile ne kadar zorlaştırabileceğini daha önce düşünmüş müydünüz? Tüm bu sorunlara bulunan çözümler ve astronotların yaşadığı sorunlar anlatılıyor.

Bir başka bölümde geçmişten günümüze tıp ve eczacılık alanındaki gelişmeleri yine özenle hazırlanılmış maket modellerle izleyebilirsiniz. İlk ameliyatlarda ne anestezi kullanılırdı ne de sterilizasyonun önemi anlaşılmıştı. Günümüze gelene kadar ne aşamalardan geçildiğini maketlerde görsel olarak bize sunmuşlar. 1800’lerden, 1900’lerin başından, ortasından ve sonundan muayene odaları, diş hekimi klinikleri ve ameliyathaneler taklit edilmiş.

Bu sıraldıklarım Bilim Müzesi’nin vaadettiklerinin sadece bir bölümü. Sergiler tabii ki bunlarla bitmiyor. Burada sıralayamayacağım daha yüzlerce şeyi daha bilgilerinize sunuyorlar. Sergilerin yanı sıra çocuklar için Kraliyet hava kuvvetlerinin Kızıl Oklar’ını taklit eden simülatör, uzay ya da deniz altını görmek için IMAX sinema, hamam böceği kılığına girip keşif yapma gibi birçok atraksiyon da var.

Bilim Müzesinde gezerken adeta zaman makinesine girmiş gibi hissedeceksiniz. Bilimin dünyasına girdiğinizde o dünyada kaybolacak, evrenin, yaşlı dünyamızın ve bizden yüzlerce, binlerce önce yaşamış olan insanların bizlere sunduklarına bir kez daha hayran kalacaksınız. Şimdiden keyifli gezmeler dileriz.