Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada üniversitelerdeki öğrenci yerleşim sayılarındaki ciddi düşüşe dikkat çekerek hükümeti eleştirdi.
Resmi verilere göre, 2023 yılında 13.728 olan yerleşen öğrenci sayısı, 2024’te 13.121’e, 2025’te ise 11.587’ye geriledi. Böylece son üç yılda yaklaşık 2.100 öğrenci kaybı yaşandı. Kontenjanların artırılmasına rağmen yerleşen öğrenci sayısındaki bu azalış, üniversitelerin tercih edilme oranında düşüş olduğunu ortaya koydu.
Şenkul: "Üniversitelerimiz de geriliyor"
Başkan Murat Şenkul, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“İstikrar içinde geleceğe yürüdüğümüzü birileri iddia etmeye devam ederken işin gerçeği ne yazık ki bu değil. Turizm sektörümüzden sonra üniversitelerimiz de ciddi şekilde GERİLİYOR. Son 2 yılda Türkiye’ye yönelik açılan kontenjanlara yerleşen öğrenci sayısında %16’ya yakın düşüş var. Bu hem üniversitelerimiz hem de ülke ekonomisi açısından alarm verilmesi gereken bir durumdur.”
Şenkul ayrıca, hükümetin bu konuda somut bir adım atmadığını ifade ederek, sahte diploma olayını kapatmak için harcanan mesainin bile üniversitelerin geleceğine ayrılmadığını vurguladı.
“Girne’nin geleceğini etkiliyor”
Girne’nin turizm ve eğitim kenti olduğuna dikkat çeken Şenkul, öğrenci sayısındaki azalmanın kentin ekonomisine doğrudan etki edeceğini belirtti:
“Esnafının, taksicisinin, turizmcisinin, üniversitelerin ve çalışanlarının hayatının bire bir etkileneceği, kent ekonomisinin ve sosyal yapısının etkileneceği konularda Girne Belediye Başkanı konuşmayacak da kim konuşacak?”
2 Yılda %16 düşüş
Verilere göre Türkiye’den KKTC üniversitelerine gelen öğrenci sayısında son iki yılda %16’ya yakın düşüş yaşandı. Bu azalışın devam etmesi halinde hem yükseköğretim sektörünün hem de kent ekonomisinin daha da zor bir sürece girmesinden endişe ediliyor.






