Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin açıkladığı tasarruf paketine ilişkin yaptığı açıklamada sert eleştirilerde bulundu. Şahali, paketin tasarruf önlemi olmaktan uzak olduğunu savunarak bunu “tasarruf paketi değil, bir itirafname” olarak nitelendirdi.
Şahali açıklamasında, Başbakan Ünal Üstel ve hükümet yetkililerinin açıkladığı önlemlerin kamu maliyesindeki sorunları çözmekten uzak olduğunu ileri sürdü. Resmi tören, resepsiyon, temsil, ağırlama ve organizasyon giderlerinde yüzde 50 tasarruf yapılacağının açıklanmasını eleştiren Şahali, 2026 bütçesinde bu kalemlerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artırıldığını hatırlatarak, yapılacağı söylenen kesintinin gerçekte bir tasarruf anlamına gelmediğini savundu.
Hanehalkı yardım kalemlerinde yüzde 50 kesintiye gidileceğinin açıklanmasını da eleştiren Şahali, bu ödeneğin zor durumda olan kişilere tek seferlik destek sağlamak amacıyla kullanıldığını belirterek, böyle bir kesintinin sosyal açıdan yanlış olduğunu ifade etti.
Devlet hizmet araçlarının kullanımının sınırlandırılması ve akaryakıt giderlerinin kontrol altına alınmasına yönelik kararın da geçmişte bu araçların amaç dışı kullanıldığının bir göstergesi olduğunu savunan Şahali, bu uygulamanın bazı kamu birimlerinin hizmet üretme kapasitesini de olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.
Ek mesai ödeneklerinde yüzde 20 kesinti yapılması kararını da eleştiren Şahali, bu durumun ya gereksiz ek mesai uygulamalarının varlığını kabul etmek ya da çalışanların zorunlu durumlarda karşılıksız çalıştırılması anlamına gelebileceğini söyledi.
Yeni kamu istihdamlarının geçici olarak durdurulmasına da değinen Şahali, bunun yerine adil olmayan geçici işçi alımlarının sonlandırılmasının daha doğru bir tasarruf politikası olacağını ifade etti.
Üst kademe yöneticiler ve “siyasi memurlar” için harcırah ödemelerinin durdurulması kararına da değinen Şahali, mevzuatta “siyasi memur” diye bir statünün bulunmadığını belirterek, açıklanan tedbirlerin somut bir sonuç doğurmayacağını savundu.
Bakanlık bütçelerinde yer alan bazı yerel projelerin ertelenmesi kararını da eleştiren Şahali, hükümetin gerçek bir tasarruf politikası ortaya koymadığını, açıklanan önlemlerin kamu maliyesinde kayda değer bir iyileşme sağlamayacağını ileri sürdü.
Şahali ayrıca, “kriz var” gerekçesiyle hazırlanan pakette gelir artırıcı herhangi bir önlemin yer almamasının da samimiyet konusunda soru işaretleri yarattığını belirtti.






