Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, karaciğer, böbrek, kemik iliği, kök hücre nakilleri ile yapay kalp işlemleri yapabilmek için hazırlıklarını tamamladığını belirterek, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi yaşayan gerek çocuk gerekse de erişkin hastaların hayatlarını kurtarmaya yönelik olarak organ ve ilik nakli yapabilmek için hemşire, teknisyen ve diğer gerekli sağlık personelinin eğitimlerinin tamamlandığını anlattı.

 

Savaşan,hastanede organ ve ilik nakli ile yapay kalp işlemi yapabilen konusunda uzman hekimlerin bulunduğunu, ayrıca bu uzman hekimler ile çalışacak hemşireler yanı sıra diğer sağlık çalışanlarının da söz konusu nakiller ve işlemler için yurt dışında eğitimlerini tamamladıklarını söyleyerek “ YDÜ Hastanesinde Organ Nakli Bölümünün Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Nerin Bahçeciler başkanlığında kurulduğunu belirterek, yüksek teknolojisi, alt yapısı, YDÜ Hastanesi uzman hekim ve eğitilmiş yardımcı personelleriyle nakil yapmaya hazırdır” dedi.

 

Savaşan, “hastaları iyileştirme, yaşama süresini uzatabilme, nitelikli bir yaşam sağlayabilme, insanlığın çok eski zamanlardan beri sürekli üstünde durduğu, daha iyisini amaçladığı bir konudur. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi, tıpta da üretilen sağlık hizmetinin bir önceki aşamadan daha nitelikli olmasına imkan sağlamaktadır. Doku ve organ nakli bu konuda bir örnek oluşturmaktadır. Doku ve Organ Nakli, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisi olmuştur. Birçok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bizim de amacımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ileri tedavi yöntemi olan organ nakillerini yaparak, başta kendi insanımız olmak üzere ihtiyaç duyan bütün hastaları iyileştirmek, yaşama sürelerini uzatarak hayatlarını daha nitelikli sürdürmelerine olanak yaratmaktır” dedi.

 

Organ bağışı konusunda yapılacak yasal düzenlemelerin ardından nakillerin yapılmasının kolaylaşacağını da vurgulayan Savaşan, YDÜ Hastanesi’nin ülkede organ bağışı konusunda toplum bilincinin oluşturulması için çalışmalara başlayacağını da sözlerine ekledi.