100 Gram Besinde Yer Alan C Vitamini Miktarı; Greyfurt (34mg), mango (28mg), çilek (57mg), mandalina (30mg), erik (10mg), ahududu (25mg), kuşburnu (1000-1500mg), kayısı (10mg), avokado (8mg), böğürtlen (6mg), incir (2mg), kırmızı biber (190mg), kivi (90mg), kavun(42mg).
Güçlü bir Antioksidan
Solunum, yemek borusu ve mide kanserlerinin önlenmesinde C vitamini önemli rol oynuyor. Kanserojenlerle doğrudan teması olanlar, günlük C vitamini gereksiniminin üzerine çıkabilirler. Bu durum kanser riskini azaltır. Her gün birkaç kez taze meyve ve sebze tüketen kadınlarda meme kanseri riski bu besinleri tüketmeyen kadınlara göre 10 kat azdır. C vitamini alımı artarken meme kanseri riski azalır. Bazı araştırmacılar C vitamini zengin beslenmenin meme kanseri vakalarının yüzde 25 oranında azalabileceğini iddia etmektedirler. C vitamini, düşük yağ ve yüksek lif içeren diyetlerle tüketildiğinde etkinliği en üst seviyeye çıkar. C vitamini, çeşitli yollarla vücuda giren birçok kimyasal kanserojeni etkisiz duruma getirir.
C Vitamini Yönünden En Zengin Besinler Şunlardır; Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon ), kuşburnu, maydanoz, tere, roka, kırmızılahana, çilek, karnabahar, ıspanak, yeşil sivri biber
C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Kuşburnu, misket limonu, frenk üzümü, portakal, greyfurt, yeşilbiber c vitamini kaynakları arasında olan besinlerdir. Domates, karnabahar, ıspanak, patates gibi besinler de içinde C vitamini bulunan besinler arasındadır.
Soğuk Algınlığına Karşı
FAYDALARI NELERDİR?
-Birçok kanser çeşidinin oluşmasını önler.
-Nitrosaminlerin (kansere neden olan maddeler) oluşmasına karşı koymada yardımcı olur.
-Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
-Doğal bir laksadif olarak işlev görür.
-Yaraları, yanıkları ve kanayan diş etlerini iyileştirir. * Damarlardaki kan pıhtılaşmasını düşürür.
-Birçok viral ve bakteriyel enfeksiyonun önlenmesine ve genellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
-İdrar sitemi enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini büyük ölçüde artırır.
Günlük C Vitamini İhtiyacı
C Vitamini Kullanımı: Önerilen C vitamini miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu vitamin için RDA (Önerilen Günlük Doz) 60mg’dır fakat bilhassa belirli bir sağlık durumu riski ile karşı karşıyaysanız birçok sağlık uzmanı 500 mg lık dozlar önerir. Vitamin takviyesi yapılacaksa bunun doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.
C Vitamini Fazlalığı: Bulantı, kusma ve ishale neden olur. Fazla C vitamini alımı böbrektaşı riskini arttırabileceği belirtilmektedir.
C Vitamini Eksikliği: C vitamini eksikliğinde skorbüt denilen hastalık ortaya çıkar. Dişeti kanamaları ve çürümeler görülür. Enfeksiyonlara karşı direnç zayıflar.
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2013, 10:16