Doğanın insanoğluna armağanı olan birbirinden güzel doğal taşlar, Gazimağusa’da Zehra Bertaş’a ilham oluyor…

   Taşlardan kişiye özel takı tasarlayan Zehra Bertaş, doğal taşların mucizelerini ve sırlarını North Cyprus okuyucularıyla paylaştı.

   İki yıldır profesyonel olarak doğal taşların sırlarıyla ilgilendiğini anlatan Zehra Bertaş, Gazimağusa’nın Eşref Bitlis Caddesi üzerindeki dükkânında, müşterilerine takı tasarlıyor. 

   Taşlara merakının kendi kendini mutlu etmekle başladığını, annesini kaybettikten sonra da, doğal taşların mucizelerini insanlara anlatmak amacıyla işyerini açtığını anlatan Zehra Bertaş, doğal taşların mucizelerinin alternatif bir tıp olduğunu anımsattı.

   Taşların arındırılmadan takılmaması gerektiğini kaydeden Zehra Bertaş, taşların özelliklerini, etki alanlarını, oluşumlarını ve faydalarını araştırdığını belirterek, “Evrendeki hiçbir şey rastlantı değildir” dedi ve şöyle devam etti:

   “Ahmet Maranki’nin kitabı, en değerli kaynağım. Her taşın, kendine özel kullanımı vardır, bilmek gerek. Güzeldir deyip takmak size negatif olarak geri dönebilir. Bu nedenle bir taşı satan satıcı, alıcıyı bilgilendirmeli. Ben müşterilerimi bilgilendiriyorum. Taşların gizemli dünyasına yolculuk yapmayı seviyorum. Her şey bir şeye inanmakla başlar. Taşların dünyasına girmek, onların gizemini çözmek, insanoğlunun kendini keşfinden itibaren var olmuştur.

   Taşlara dokunmak, enerjilerini hissetmek ve gözle görülmeyen enerji alanlarının içerisine girmek insan ruhunda gizem yaratıyor.

   Bu nasıl bir tılsımdır ki, insan dokunduğu zaman enerji alabiliyor, sakinleşebiliyor, rahatlıyor ve huzur bulabiliyor. 

   Öfkeli bir anınızda uğurlu saydığınız taşınıza dokunduğunuz zaman size verdiği huzuru hissetmek onun enerji alanına girmek mucize gibi bir şey… 

   İnanmak çok önemli. İnançlı olmayan biri bu misyonu anlayamaz. Evreni yaratan insanoğlu için mucize olan bu şifalı taşları yine insanoğlu için var etmiş ve ona sunmuştur.

   Bunun değerini bilmek ve gizemini çözmek insanoğluna kalmıştır. Taşlara elimi sürdüğüm zaman ısıyı ve enerjisini hissetmek beni mutlu ediyor.”


Taşlar ve faydaları


Akik (Agate) : Akik’e,  “Ölümsüz taş” Yemen Taşı da denir. Akik taşının faydaları; taşıyanı tehlikeden korur, uyumsuzluklara son verir. Uykusuzluğa, korkaklığa, karabasana ve nazara, hatta metabolizmanın düzgün çalışmasına faydası vardır. Vücuttaki fazla veya olumsuz enerjiyi boşaltır ve böylece stresi yok eder.

Akıl ve mantık gücünü geliştirir. Kendisini taşıyan kişiye güç keyif ve iyimserlik hissi verir. Ceplerinde bu taşı taşıyan çocukları olumsuz duygulardan ve münakaşalardan uzak tutar.

Uyumlu olduğu burçlar: İkizler, boğa, yengeç, oğlak ve kova. 


Akuamarin (Cesaret taşı olarak da adlandırılır): Akuamarin deniz suyu anlamına gelir. Bereket ve uğur taşıdır. Kendisini taşıyan kişide özgüven, cesaret ve denge oluşturur. Duyguları açıklama cesareti verir. Sezgileri güçlendirir. Bezeler, urlar ve şişlikler için devadır. Hafızayı güçlendirir. Solunum yolları rahatsızlıklarına, boğaz ağrılarına, astım, bronşit ve tiroid bezi rahatsızlıklarına iyi gelir. Kendinize olan güveninizi artırır. Tembellik eğilimini geçirir.

   Uyumlu olduğu burçlar; Balık, İkizler, Kova, Terazi ve Akrep.


Turmalin (Kıymetli taşlar arasındadır): Uyumlu olduğu unsur sudur. Uyumlu olduğu şakra; kök, kalp ve boğazdır. Kendisini taşıyan kişide denge ve uyumu sağlar. Kişinin amaçlarına odaklanmasını sağlar. Kişiye dinginlik vererek daha geniş görüşlü olmasını sağlar. Böylece duygusal iniş çıkışları dengeler. 


Amazonit: Adını, Amazonit nehri yakınlarından çıkmasından aldı. Uyumlu olduğu unsur havadır. Uyumlu olduğu şakra gırtlaktır. Uyumlu olduğu burç ise başaktır. Kendisini taşıyan kişinin bedeni güçlendirir. Özellikle kalp, kaslar ve sinir sistemiyle ilgilidir. Kalsiyum yetersizliğini giderir. Diş çürümelerini önler. Kişiye kendini ifade etme gücünü verir. Kas spazmlarına iyi gelir. Ateşli hastalıkların tedavisinde fayda sağlar. 


Ametis: Uyumlu olduğu unsur havadır. Uyumlu olduğu şakra, alın ve taçtır. Uyumlu olduğu burçlar koç, balık, kova, yay ve başaktır. Adalet, cesaret, doğru karar verebilme, aklı ve huzur sembolü olduğu hususlardır.

Faydaları, negatif elektrik yükü taşıdığından dolayı bedendeki fazla elektrik gücünü toplayarak beyin gücünü yükseltir. Yoğunlaşma için en ideal taşlardandır. Olumsuz enerjiyi toplayıp pozitif enerjiye dönüştürür. Radyasyonu çeker. Deprosyona karşı faydalıdır. Kanser oluşumunu engeller. 


Apatit: (Apatit Yunanca’da aldatıcı anlamına gelir) Uyumlu olduğu şakra Üçüncü göz gırtlaktır. Uyumlu olduğu burç ikizler, başak ve yaydır. Kendisini taşıyan kişide özgüven duygusunu oluşturur. Kasları güçlendirir. Yüksek tansiyonu düzenler, normal seviyeye düşürür. Stresin giderilmesinde yararlıdır. Apatit, öğrenme ve kavrama yeteneğini artırır, ilhan kaynaklarını geliştirir yaratıcılık yeteneği verir. Mantık gücünü bedenin dayanıklılığını ve verimliliğini artırır.


Ay taşı: Uyumlu olduğu unsur sudur. Uyumlu olduğu şakra üçüncü göz dalaktır. Yengeç, balık ve ikizler burçlarıyla uyumludur. Sembolü olduğu hususlar, aşk, umut, rüya, düş, güneş ışınıdır. Faydaları, duygusal dengeyi sağlar ve egoya karşı gelir. Rüyaların daha net hatırlanmasını sağlar, korkulu rüya görmekten korur. Sezgileri ve iletişimi kuvvetlendirir. Yıldızı düşük olanların taşıdır. Nazara karşı etkilidir. Hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirir. Kadınların aylık periyotlarının düzenli olmasını sağlar. Oburluğa karşı etkilidir. Diyet yapan kişilere enerjisiyle yardımcı olur. 


Azurit: Uyumlu olduğu unsur su ve topraktır. Uyumlu olduğu şakra üçüncü gözdür. Sembolü olduğu hususlar duygusal, zihinsel, ruhsal bedendir. Faydaları ise, sinir sistemindeki enerji akışını artırır, oksijeni daha iyi kullanılmasını sağlar. İki tane Azurit taşı, adet dönemi kramplarında ya da yumurtalık sancılarını gidermede kullanılır. 


Aventurin (Şans taşı): Uyumlu olduğu unsur sudur. Uyumlu olduğu şakra güneştir. Faydaları ise, fiziksel gücü ve canlılığı artırır. Duygusal bakımdan dengeleyicidir ve deprosyona karşı etkilidir. Kendinizi mutlu etmek için kullanabileceğiniz bir taştır. Bu taş sınırsız imkanlar taşıdır, size geniş ufuklar açar. Kendinizi sınırlanmış engellenmiş, dar düşünce kalıpları ya da modası geçmiş davranışlar içinde sıkışmış hissettiğinizde bu taşı kullanabilirsiniz.

Çeroit: 1974 yılında Rusya’da Charo nehri civarında bulunan en yeni taştır. Batıda tanınması ise ancak 1978 yılından sonra olmuştur. Çeroit, baş ağrılarına ve duyma bozukluklarına karşı etkilidir. Sinirleri düzenler, yatıştırır ve sakinlik veriri. Yaşanılan ana odaklanmayı sağlar. Dolayısıyla farkındalığın artmasına da etkilidir. Uykusuzluğa karşı etkilidir. Negatif enerjiyi dönüştürür ve aurayı temizler.


Dumanlı Kuars: Uyumlu olduğu unsur sudur. Uyumlu olduğu şakra, kök, alt karın, güneş ve sinir ağıdır. Uyumlu olduğu burç akrep, başak, terazi ve oğlaktır. Faydaları, başarısızlık korkusunun yenilmesini sağlar. İletişim bozukluklarına karşı etkilidir. Kişiye sakinlik verir. Kabusları engeller. Güven duygusunu oluşturup yeni deneyimlere açık olunmasını sağlar. El ayak rahatsızlıklarına etkilidir. Kraplara karşı etkilidir. Sinir sistemine iyi gelir. Sinirleri güçlendirir. 


Elmas: (Eşit ölçülü kristal yapıdaki saf karbondur.) En yoğun parlaklığı “Pırlanta kesim” denilen özel bir kesim sonucu ortaya çıkar. Uyumlu olduğu unsurlar hava ve ateştir. Uyumlu olduğu şakra tepedir. Koç, Boğa, Arslan, Terazi, Oğlak ve Akrep uyumlu olduğu burçlardır.Aşk ve Sevgi sembolüdür. Avusturalya, Gana, Zaire,Rusya USA, Güney  Afrika, Brezilya ve Hindistan’da çıkarılır. 

   Elmas, bolluk, saflık, masumiyet, neşe ve saadetin simgesidir. Taşıyana başarı sağlar ve cesaret verir. Ovalandığı zaman pozitif yükle yüklenir. Kişileri sakinleştiri ve korkutucu rüyalar görmesini engeller. Bedeni temizleyerek, negatif kuvvetleri yok eder. 


Florit: Uyumlu olduğu unsur havadır. Uyumlu olduğu şakra, kök üçüncü göz, taç ve alın. Faydaları, kişinin anıların tutsaklığından kurtulmasını sağlar. Enerji yatıştırıcı ve huzur vericidir. Düşünceleriniz belirsiz ve karmaşık olduğunda floritinizi elinize alınız, düşüncelerinizin keskinleştiğini göreceksiniz. 


Lal (Granet): Almendin, Pirop, Grossular, Spessartin, Uvarovit, İsometrik alt türleridir. Toprakla uyumludur. Uyuölu olduğu şakra, kök, güneş, sinir ağı ve kalptir. Koç, Arslan, Akrep, Kova ve Oğlak burçlarıyla uyumludur. Lal, anlayış ve kurnazlık verir. Üzerinde taşıyanı bedensel zayıflığa ve acımasızlıklara karşı koruduğu bilinir. Cinsel enerjiyi ve duyarlılığı artırdığı, cinsel dengesizliğe karşı koruma sağladığı bilindiğinden bazı yerlerde “tutkuların taşı” olarak da adlandırılır. Hormonsal dengeyi sağlar. 


Unakit: Uyumlu olduğu şakra, güneş, sinir ağı ve kalptir. Hamilelik döneminde kadınlar üzerinde büyük faydaları vardır. Kişiyi geçmişte yaşamaktan kurtarır. Enerjisi kendimizi sevmemize yardımcı olur.  Kalbi ve dolaşım sistemini uyarır. Dengeleyici özelliklere sahip bir taştır.


Yakut: (Diğer adıyla Ruby, Rubbin) Uyumlu olduğu unsur ateştir. Uyumlu olduğu şakra kök ve kalptir. Uyumlu olduğu burç koç, boğa, yengeç, aslan, akrep, yay ve oğlaktır. Güzelliği ve sertliği nedeniyle en değerli taşlardan biri olarak kabul edilir. Ona Hindistan’da “Değerli Taşın Efendisi”  adını yakıştırmışlardır. Elmastan sonra en değerli taştır. 

   Faydaları ise, bağışıklık sistemini güçlendirir, kendisini taşıyan kişiyi dürüst olmaya yönlendirir, cinsel aşırılılıklara iyi gelir, kişinin özgüvenini ve cesaretini kuvvetlendirir. Kişiyi kendisi hakkında hissettiği olumsuz duygulardan kurtarır. Eşler ve aşıklar arasındaki kavgayı önler. Sezgi gücünü artırır. Lenf bezlerinin işlevini güçlendirir. Kan dolaşımını canlandırıcı etkisi vardır. Düşük tansiyonu tedavi eder. Dalağın düzenli çalışmasına yardım eder. Arterit, eklem iltihabından korur. 


Yeşim Taşı: (Diğer adı Jade, Cennet Taşı ve Mutluluk Taşıdır.)Alt türleri, Jade ve nefrittir. Uyumlu olduğu unsur toprak ve havadır. Uyumlu olduğu şakra güneş, sinir ağı, kalp ve alındır. Sevgi, fazilet toplumsal konum sembolüdür. Faydaları ise, aşırıya kaçan duygusallıkları dengeler. Kendisini taşıyan kişilere akıl, cesaret ve adalet duyguları verir. Kazanılan başarının sonucunda insanın içinde doğabilecek olan kibir duygusunu engeller. Güzel rüyalar görülmesine yardımcı olur, düş gücünü artırır. Zihinsel odaklanmayı gerektiren çalışmalarda yardımcı olur. Elde tutulduğunda ısınarak rahatlatıcı bir his verir. 


Zirkon: Oğlak ve kova burçlarıyla uyumludur. Uyumayı kolaylaştırır. Zihni kuvvetlendirir. Duygusal dengeyi sağlar. İnce ve kalın bağırsak hareketlerine faydalıdır.


Sarı Güneş Taşı: Suyla uyumludur. Uyumlu olduğu şakra, güneş, sinir ağı, alt karın şakrasıdır. Engelsiz yol almanıza yardım eder. Küçük işlerde başarısızlığa uğramaz, yönünüzü kaybetmezsiniz. Güneş taşı, sizi, çelişkilerden uzak tutar. Size dengeli bir akış ve özgür gelişme olanağı verir.  


Topaz: (Sarı Yakut)Havayla uyumludur. Uyumlu olduğu şakra gırtlak, güneş sinir ağıdır. Arslan, başak, akrep, yay ve balık uyumlu olduğu burçlardır. 

   Güç, kuvvet, dayanıklılık ve iktidar sembolleridir. Zihin karışıklığı ya da kan dolaşımı bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan uykusuzluk problemlerinde, boyun bölgesinde kullanılan topaz, zihni sakinleştirir, bedeni gevşetir ve böylece onu kullnan kişinin gün sonunda dinlendirici bir uyku uyuyabilmesini sağlar. İlaçların şifa vern gücünü arttırır. Evrensel enerjinin bedene akmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.


Türkuaz (Firuze): Hava ve toprakla uyumludur. Uyumlu olduğu şakra, gırtlaktır. Boğa, yay,başak, akrep, kova ve balık uyumlu olduğu burçlardır. Kaygıyı teskin eder. Nazara karşı etkilidir. Migreni hafifletir, öksürüğü azaltır. Takı olarak hergün kullanılabilecek bir taştır. Başa gelebilecek bir tehlike ya da hastalık durumunu, renk değiştirerek haber verir. Vücudun salgıladığı sıvılara karşı duyarlıdır. 


Zümrüt (Emorald ve Aşk taşı): Havayla uyumludur. Uyumlu oluğu şakra kalptir. Boğa, İkizler, Yengeç ve başak burçlarıyla uyumludur. Sevgi, bilgelik, ölümsüzlük, şans, bereket ve aşkı simgeler.

   Eski Mısır’da hamile kadınların düşük yapmaması için kullanılırdı. Aekadaşlık, evlilik ve aile bağlarını güçlendirir. Açık kalplilik ve dürüstlük sağlar. Anlayış ve algılama gücünü artırır. İçimizdeki saflığı korur.


Selesit (Gök taşı): Havayla uyumludur. Beyin karmaşasını yatıştırır. Böylece benliğinizle bağlantı kurmanıza yardım eder. Sizi saplantılarınızdan kurtarır. Yatıştırıcı etkisi dinlendirir. Zihninizi boşaltmanıza yardım eder.


Sugilit: Uyumlu olduğu unsur sudur. İyileştirici özelliklere sahip bir taştır. Rahatsızlıkların tedavisinin hızlanmasını sağlar. Yaşamın akıcılığını anımsatır ve kendimizi kabul etmemizi sağlar. Kendinizi ve başkalarını haksız yere yargılamanızı engeller.


Sodalit: Hava ve toprakla uyumludur. Uyumlu olduğu şakra üçüncü göz, boğaz ve alındır. Sodalit taşıyla boğaz ağrılarınızı giderebilirsiniz. Yolculuk sırasında mide bulantısı olanlara iyi gelir. Konstrasyonu artırmak amacıyla kullanılabilir.