Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak Sinüzt hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Şafak, Sinüzit’in tanımını yaparak, sinüslerin burun çevresindeki boşluklar olduğunu, bu boşluklardaki iltihapların önemine dikkat çekti.

Sinüzit’in en önemli belirtisinin akıntı olduğunu belirten Prof. Dr. Şafak, burun veya geniz akıntısı olmadığında sinüzitlerin baş ağrısına neden olduğunu, tutulan sinüse göre lokalizasyonunun değişebildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Asım Şafak, göz, alın, şakak gibi bölgelerde ağrı oluşabildiğini dile getirirken, burun tıkanıklığının da sinüzit’e eşlik eden bir semptom olduğunu sözlerine ekledi.

Sinüzit’in vücuttaki ısı değişimlerinin yüksek olduğu dönemlerde daha sık meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Şafak, burun içinde bulunan kamçılı hücre hareketlerinin ani ısı değişimine karşı hassas olduğunu ifade etti.

Genelliklek kış aylarında soğuk olan dış ortama çıkmakla veya Kıbrıs için sıcak yaz günlerinde aşırı soğutulmuş bina içi ortamlara girmekle kamçılı hücre hareketlerinin birkaç saat süreyle fonksiyon yapamadğına dikkat çekti.

Halk arasında ıslak saçla soğukta kalmanın en çok bilinen faktör olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şafak, başın hızlıca soğumasından dolayı sinüzitlerin aniden soğumasına neden olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Şafak, sinüzit’in burun tıkanıklığı şikayeti olan bireylerde daha sık görüldüğünü ifade ederken, çoçukluk çağlarıyla erişkinler arasında da fark gösterdiğini vurguladı.

Burnun tıkalı olmasının hava akımını engellediğini dile getiren Prof. Dr. Şafak, iyi havalanmayan sinüslerde mikropların daha iyi yerleştiğini  bunun ise iltihaba neden olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Şafak Sinüzit hastalığının tedevavisinin mümkün olduğunu belirtirken, bunların akut ve kronik dönem sinüzit’i olarak, gruplanabileceğini ve farklı tedavi yöntemlerinin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Akut  sinüzitlerinin ilaç tedavisi ile iyleşmesinin mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şafak, kronik  sinüzitler için sinüzit’in tekrarlanmasına zemin hazırlayan sebebin bulunması gerektiğinin altını çizdi.Altta yatan sebeplerin tedavisi için genellikle cerrahi tedavi gerektiğini vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, sinüzit oluşumuna neden olan asıl patolojinin bulunması ile tedavi yöntemi belirlenebileceiğini ifade ederek, bunun önemli bir hastalık olduğunu belirtti.