Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB)’nin Kalecik’teki çevre felaketiyle ilgili olarak yaptığı açıklamanın hiçbir veri esas alınmadan yapıldığını ve gerçeklerle bağdaşmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada, KTTB’nin hiçbir bilimsel veriye dayanmadan ve halkı paniğe sevk eden açıklamalarından üzüntü duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kalecik’te yaşanan petrol kirliliğinden insanların zarar görmemesi için Sağlık Bakanlığı uzmanlarının ilk günden itibaren konusunda uzman Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’lü hocalarla birlikte çalıştığı belirtildi.

Devlet Laboratuarı Dairesi’ne 18 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Bafra bölgesindeki çevre felaketiyle ilgili 55 su örneği gönderildiği ifade edilen açıklamada, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kara ve denizde incelemeler yaptığı; toplanan örneklerin analiz edildiği kaydedildi.

Yazılı açıklamada, felaket çevresindeki plajlar ve Bafra’daki su arıtma bölgesinden alınan örneklerde insan sağlığına zararlı toksin madde araştırmalarının temiz çıktığı vurgulanarak, (PAH) Literatüre göre ABD Florida için toksin petrol Hidrokarbon değerinin 23 mg/lt civarında olduğu, yapılan çalışmalarda tespit edilen en yüksek PAH değerinin ise 0,03 mg/lt aralığında kaldığı kaydedildi.

 

BUGÜN ÖRNEKLER YİNE İNCELENDİ
En son bugün yine örneklerin incelendiği, plajlarda şuana kadar yapılan tetkiklerde insan sağlığına zararlı madde (PAH)’ın yüksek oranda tespit edilmediği belirtilen açıklamada, suda eriyen zararlı petrol türevlerinin zamanında yapılabilmesi için mevcut cihaza ek cihaz alınarak işlemlerin eksiksiz devem ettirildiği vurgulandı.

Açıklamada, en ufak bir şüpheli bir tahlil çıkması halinde veya halen devam eden bilimsel araştırmalarla ilgili olumsuz bir rapor gelmesi halinde halkın Bakanlık tarafından acilen bilgilendirileceği; gerekli önlemlerin alınacağı ifade edilerek, halkın sağlığını ilgilendiren hiçbir konunun karanlıkta kalmayacağı, elde edilen olumlu ve olumsuz bulguların halkla paylaşılacağı, bu konuda halkın müsterih olması istendi.