Törende, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Beşir Atalay, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TC Orman ve Su işleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu'nu yanısıra, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı, SGK Kurum Başkanı ve Yönetim Kurulu Bşk.,YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd.Doç.Dr. İrfan S.Günsel'de hazır bulundu

 

Tören, şehitler adına saygı duruşu ardından İstiklal Marşı oknunmasıyla başladı.

"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" imza töreninde YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan S. Günsel, bir konuşma yaptı.

 

Günsel konuşmasında; günün YDÜ ailesi için anlamlı ve önemli bir gün olduğunu kaydederek, “bu gururlu günde sizleri aramızda görmekten kıvanç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Günsel: “Sağlığı olanın umudu, umudu olanın herşeyi vardır”
YDÜ için önemli başarı kriterinin hiç değişmediğini kaydeden YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd.Doç.Dr. İrfan S.Günsel, başarının, insanlar için önemli bir gelişmeye imza atmak olduğunu belirterek, YDÜ ailesinin her adımının, ülke insanı ve en önce insanlık için atarak gelecekten esinlendiğini “her türlü altyapı ve üstyapı yatırımlarına tüm gücüyle devam etmekte olduğunu, dünya'daki tüm gelişmeler, tüm yenilikler hastanede en iyi şekilde sunulmakta olduğunu vurgulayarak, YDÜ Hastanesi, ne vaadetmişse onu başarı ile yapmanın gururunu yaşamaktadır” dedi.

Günsel sözlerine şöyle devam etti;

“YDÜ ailesi olarak sağlık alanında en büyük hayalimizi gerçekleştirdik. 500 yatak kapasitesine sahip YDÜ Hastanesi'ni hayata geçirdik. Bu çok büyük bir adım. YDÜ ailesinin kararlılığını göstermektedir. Sağlığı olanın umudu, umudu olanın herşeyi vardır.”

Herkesin umudu olmayı, insanların umutlarını geleceğe taşımayı hedeflediklerini de kaydeden Günsel, kendilerini mutlu edenin; insanların artık sağlığı uzakta değil, kendi ülkelerinde bulması olduğunu belirtti.


“SGK Kriterlerine uyan tüm hastalara güvence”
Günsel, “ülkede insanlarımızın artık olası sağlık sorunlarına, YDÜ Hastanesi'nde çözüm bulacağı hayali ile yaşamaktı. Bu hayalin gerçekleşmesindeki diğer katkı da sadece kendi ülkesi değil, bölge ülkelerden de talep edilmesidir. Bütün bu gelişmelere ek olarak bir şeye daha şahit olduk. YDÜ Hastanesi, SGK kapsamına girerek, SGK kriterlerine uyan tüm hastalarımıza güvence sunacaktır.” dedi.

 

Günsel sözlerine şöyle son verdi

“Beşir Atalay tarafından verilen bu mutlu olayın gerçekleşmesinin gururunu yaşıyoruz. Sağlık alanında sosyal güvence içinde olmak, insanların kendilerini güven ve huzur içinde hissetmelerini sağlamaktadır. Yavru vatan olarak biz de halkla bütünleşen sğalık alanında yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uzaklık yakınlık farketmeden, tüm sağlık ihtiyacını karşılayabilme devletlerin en önemli görevleri arasındadır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlardan önemli bir imza atılmıştır. Bu imza yavru vatanda YDÜ'de atılması, YDÜ'nün ilklerin üniversitesi olma kavramı ile örtüşüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, YDÜ Hastanesi'ni kabul edilmesinde önemli rol oynayan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Beşir Atalay'a, Faruk Çelik'e, SGK Başkanı ve çalışanlarına şükranlarımızı sunarız.”

 

Atalay: “YDÜ Hastanesi’ni birkez daha tebrik ediyorum”
Bir defa daha YDÜ Hastanesi'nde olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Atalay, Günsel'in önemli projelerden söz ettiğini, bugün ise protokolü resmen imzalayacaklarını kaydederek, YDÜ Hastanesi'ni birkez daha tebrik etti.

 

Atalay, “üniversite gerçekten güzel bir gelişme kaydediyor. Etkileyici bir kampüs... Hem temizliği, hem çevre düzeni üniversite ortamını etkiliyor. Eski bir üniversite hocası olarak da ben her zaman üniversite ortamına girdiğimde kendimi duygusallığa kaptırırım. Yeni dallar yükleniyor. YDÜ'nün çok fazla ülkeden öğrencisi var. En fazla öğrencisi olan üniversite Yakın Doğu Üniversitesi” dedi...

 

“Ünüversite sektöru çok önemli”
KKTC'de üniversite sektörünün çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Atalay, adanın kendine has, en dinamik bağlamlarının Yüksek öğretim ve turizm alanı olduğunu ve Türkiye'nin bu gelişmeleri desteklediğini kaydetti...

 

Atalay sözlerine şöyle devam etti;

 “Yüksek Öğretim'de ise YÖK olarak da Bakanlık olarak da üniversitelere her türlü desteği sağlıyoruz. Uluslararası agreditasyonları, Türkiye'den gelen öğrencilerin yerleşitilmesi gibi konularda, yeni bölümlerin açılması gibi konularda Kıbrıslı Türkler ile Türkiye yetkilileri arasında çok yakın işbirliği içindeyim. KKTC ile ilişkileri yürütmekten sorumlu bakan olarak her zaman üniversitelerin emrinde olduğumuzu, desteği vermeye hazır olduğumu ifade ettim. Üniversite sektörünün önemini şöyle ifade etmek istiyorum. Teknik heyetimiz sektörel değerlendirme yaptılar. Yüksek Öğretim sektörünün KKTC ekonomisine katkısını değerlendiren bir analizdir de bu. Üniversite öğrencisi, harçlığının yüzde 30 gibi bir kısmını okula harcıyor. Aylık harcamasının diğer kısmını ise şehre harcıyor. Onların rakamsal olarak bizde raporları da var. KKTC'deki öğrenci sayısı bu sene 62 Bin'in üzerine çıktı.”

Yüksek Öğretim'in KKTC ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini de kaydeden Atalay, bir öğrencinin ne kadar harcadıklarıın bildiklerini ve bu açıdan YDÜ Hastanesi başta olmak üzere üniversitelerin hizmetlerin iyi yürümesi, standardın yüksek olması, yeni öğrenciler çekmek için çok önemli olduğunu kaydetti.


“Hastanelerdeki standardı sağladık”

YDÜ'yü etkili bir cazibe merkezi olarak gördüklerini de sözlerine ekleyen Atalay, “Türkiye, sağlık alanında, Sosyal Devlet olma yönündeki çabalarda büyük gelişmeler sağladı. Insan sağlığı herşeyin başında geliyor. Bütün vatandaşlarımızı, Genel Sağlık Sigortası içine aldık. Hastanelerdeki standardı sağladık, bunun bir parçası aslında KKTC ve YDÜ ile bu uygulama” dedi.

 

"Hastane çok iyi donanımlı"

Atalay sözlerine şöyle devam etti: “Ağustos ayında TBMM’de bir kanun çıkardık. Türkiye vatandaşlarının Kıbrıs’taki sağlık kuruluşlarından himzet alması, SGK'nın bunların karşılığını ödemesi... Aynen Türkiye'deki hastaneler gibi YDÜHastanesi'ninde de bizim vatandaşlarımız tedavi olabilecek. Bizim Sosyal Güvenlik sistemi içinde para vermesine gerek kalmayacak. Sağlık sektöründe buraya bir anlamda kaynak transferi yapmış oluyoruz. Bu çok önemli. Bu Hastane’ye çok büyük bir emek verildi. KKTC'deki tek üniversite hastanesidir ve hastane çok iyi donanımlı... SGK sisteminin kurulması için de bir katkıdır. Burada Sosyal Güvenlik alanında yeni çalışmalar var. Bu sistemin gelmesi denetimi getirecek. Kıbrıs’taki hastalara verilen hizmetler değerlendirilecek. Ne için para verildiğini değerlendirecek. Böylece KKTC’deki standartlar da oluşmuş olacak.

 

“Öğrenciler, tedavi hizmetlerine ücret ödemeyecek”
Konuşmasında Türkiye’den gelen öğrencilere de müjde veren Atalay, bugünden itibaren YDÜ Hastanesi’nin tedavi hizmetinde ayrıca bir ödeme talebinde bulunmayacağını, tedavinin ardından gereken ödemeleri SGK’nın karşılayacağını da kaydederek, “öğrenci gelecek sağlık hizmetini alacak, ödeme yapmadan buradan ayrılacak, biz de bunu karşılayacağız

 

Türkiye’deki okullarda öğrenciler sağlık hizmetinin yüzde 30’unu ödüyor ama YDÜ Hastanesi o farkı da almayacak. Bu bir rekabettir ve güzeldir. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

 

Atalay'ın konuşmasının ardından imzalar atıldı ve tören sona erdi.