“Kıbrıs'tan farklı bir ülkedeyiz ve birbirimize destek olmamız çok güzel birşey. Ben de burada yaşayan kişilere müziğimle destek olmak, isteyen kişilere birşeyler öğreterek bir dayanışma içerisine girmeyi çok isterim…”

 

Gizem KUMBARACI

 

Modern zamanda modern şehirlerin vazgeçilmezi, sokak sanatıdır… Londra; kalabalığı, bir o kadar da zengin tarihi, mimarisi ve eşsiz sanatsal caddeleriyle sokak sanatçılarına ve özellikle de sokak müzisyenlerine evsahipliği yapıyor…
Kıbrıs'tan Londra'ya bir yıl önce yerleşen müzisyen Çağdaş Özüşen de Londra’da sokak müzisyenleri arasında dikkatleri çekiyor. 
Çağdaş Özüşen’in, dünya çapında önemli bir popülariteye sahip vurmalı çalgısı “Hang Drum”ıyla yaydığı mistik müziği, büyük beğeni topluyor. 

North Cyprus UK'e konuşan sanatçı Londra'daki hayatı ve müziği hakkında sorularımızı yanıtladı.

North Cyprus UK: Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Çağdaş Özüşen: Benim adım Cağdaş Özüşen. 1992 yılında Mağusa'da doğdum. 2017 yılının Eylül ayında Londra'ya geldim. Londra'da müzik öğretmeni olarak özel ders veriyorum ve sokak müzisyeniyim. 

NCUK: Londra'ya yerleşip yeni bir hayata başlamanızın nedeni nedir?
Ç.Ö: Kıbrıs'ta çaldığım enstrümanların ve yaptığım müziğin insanlar tarafından yeterince değer görmediğini düşündüğüm için ve Londra'da fazla olanak olduğunu farkettiğimden dolayı buraya gelip Londra'da şansımı denemek istedim. 
Ayrıca Kıbrıs'a göre Londra'da sanatımı gösterebileceğim daha fazla mekan olduğunu düşünüyorum. Müzik öğretmenliği dışında ayrıca sokak müzisyenliğinin de Londra'da kabul görmesi de buraya yerleşmem için büyük bir sebep oldu.

NCUK: Çaldığınız müzik aletlerinden bize biraz bahseder misiniz?

Ç.Ö: Profesyonel olarak 15 senedir bateri, yarı profesyonel olarak 4 senedir tenör saksafon ve 7 senedir flüt, ve özellikle sokakta çaldığım ve herkesin ilgisini çeken ''Hang Drum'' adında yeni bir müzik aleti var, 4 senedir de onu çalıyorum. ''Hang Drum'' müzik aleti İsviçre de yaratıldı ve yaratılışından yaklaşık 10 sene sonra alet geliştirildikçe ve özellikle Londra sokaklarında çalındıktan sonra dünya çapında bayağı bir popülerite kazandı. Bu aletlerin yanı sıra 6 senelik bir piyano tecrübem de var ama özellikle vurmalı çalgılar üzerine uzmanlaşmayı seçtim. 

NCUK: Aldığınız eğitim hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ç.Ö: Türkiye'de bir aylığına bateriye giriş dersi aldıktan sonra Kıbrıs'a dönüp bir bateri satın aldım ve kendi kendime öğrenmeye başladım. Daha profesyonel olarak ilerlemek istediğim için yine Türkiye'ye gidip başarılı bir baterist olan Ediz Hafızoğlu'dan eğitim aldım. Daha sonra İngiltere'de Leeds'te bir Jazz ve Bateri bölümünü kazandım, bir sene orada okuyup sonra Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversite'sinde Müzik Öğretmenliği'nden (BA Music Teacher Education) mezun oldum ve şu an bir müzik öğretmeniyim. Bu aldığım eğitim sayesinde çocuklarla nasıl doğru iletişim kurulması gerektiğini ve müzik hakkındaki her detayı öğrenme şansını yakaladım. Şu anda bateri müzik aletini Grade (seviye) 1- 8 arasında öğretebilecek kadar bilgiye ve tecrübeye sahibim. Ayrıca Mağusa'daki Do-Re-Mi Dersanesi'nde 3 sene boyunca 5 yaş ve üzeri çocuklara eğitim verdim. 

Baterinin yanı sıra saksafona tutkum Kıbrıslı Reggae grubu ''Bunfyah'' 'ta çalarak başladı ve 2 sene boyunca bu grupta çalarak kendimi geliştirdim. Hang Drum'ı da kendi başıma internet üzerinden videolar izleyerek geliştirdim ve şu anda profesyonel olarak sokakta çalıyorum. 

NCUK: Londra'da nasıl bir yaşam sürüyorsunuz?

Ç.Ö:Müzik üzerine özel ders vermek dışında  bir sokak müzisyeniyim. Yoldan geçen insanların yaptığım müziği dinlemesi, beğenmesi, çocukların merak edip soru sormaları çok hoşuma giden birşey. Bazı günler çocuklara sokakta Hang Drum'ın nasıl çalındığını öğrettiğim de oluyor ve bu şekilde çocukları ve ailelerini mutlu etmek beni de mutlu ediyor. Bunun yanında Londra'daki Road Trip ve Dublin Castle isimli barlarda da çalmışlığım var. 

NCUK: Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türkler'e ne söylemek istersiniz?

Ç.Ö: Londra'da yaşayan birsürü Kıbrıslı ve Türk insan var. Burada hepimiz ne kadar iyi İngilizce konuşsak ve buraya alışsak bile Kıbrıs'tan farklı bir ülkedeyiz ve birbirimize destek olmamız çok güzel birşey. Ben de burada yaşayan kişilere müziğimle destek olmak, isteyen kişilere birşeyler öğreterek bir dayanışma içerisine girmeyi çok isterim. Öğrenmek isteyen büyükler için yaşın önemli olmadığını göstermek ve küçük yaştaki çocuklara da müzik ve sanat sevgisini aşılamak ve onlara tecrübelerimi katabilmek benim için çok önemli. Sadece müzik öğretmeni değil hayat öğretmeni olmak için bu bölümden mezun oldum ve bunu yapabilmek beni çok mutlu ediyor.

İletişim için; +447563061374 numarasından veya [email protected]'a e-posta atarak Çağdaş Özüşen'e ulaşabilir, ondan özel müzik dersi alabilir ve ''ashhandpan'' instagram hesabını takip ederek onun yaptığı müziği dinleyebilirsiniz.