Diva ULUÇAY

Devlet yardımlarındaki değişikliklerin Türkçe konuşan topluma etkisi sert oldu. Derman’ın araştırmasına göre katılımcıların %98’i yani hemen hemen hepsi stres ve kaygı sorunları yaşadığını belirtti.

Hackney’de yaşayan Türk ve Kürt toplumuna hizmet veren Derman kendi servis kullanıcıları arasında yaptığı ankette yardımlardaki tüm bu değişikliklerin toplum üzerindeki etkisini inceledi. Derman’ın Kasım ayında yapılan yıllık olağan genel kurulunda bulguları paylaşılan anket çalışması, yardım değişikliklerinin Hackney’de yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk toplumunun yaşam kalitesi üzerindeki sert etkilerini gözler önüne serdi.


Yardımlardaki değişiklikler nelerdir?

İngiltere hükümeti Nisan 2013’ten itibaren sosyal yardımlarda bir dizi değişikliği uygulamaya koydu ve farklı düzenlemeler başlattı. Bu düzenlemelerden en önemli iki tanesi yardımların üst sınırlandırması (benefits cap) ve yatak odası vergisidir (bedroom tax). Artık bir çocuklu veya çocuksuz bir çiftin alabileceği yardım haftada £500’u, tek bir bireyin de alabileceği yardımın da haftada £350’u geçemiyor. Yardımların üst sınırlandırmasından muaf tutulabilmek için belirli bir saatin üzerinde çalışmak gerekiyor. Hasta bir aile bireyine bakıcılık yapmak veya geçici bir evde yaşamak sizi bu sınırlandırmadan muaf tutmuyor.


Yatak odası vergisi emeklileri etkilemiyor

Yatak odası vergisi, evinde kullanmadığı boş odası bulunan herkesin kira yardımından (housing benefit) %14 kesileceği anlamına geliyor. Bu oran iki ya da daha fazla boş odası bulunanlar için %25’e çıkıyor. 16 yaşın altında aynı cinsiyetten olan çocuklar bir odayı paylaşmak durumundalar. 10 yaşın altındaki aynı veya farklı cinsiyetten olan çocuklar da aynı odayı paylaşacak. Yatak odası vergisi emeklileri etkilemiyor. 


Engellilere, puan sistemli sağlık muayenesi şart koşuldu

Ayrıca belediye vergisi yardımı (council tax benefit) ve engelli yardımı (disability living allowance)’na da değişiklikler getirildi. Belediye vergisi yardımının yerini “belediye vergisi desteği” (council tax support) aldı ve devletin bu destek için belediyelere sağladığı finansman %12 kesildi. Engelli yardımının da ismi değiştirilerek (yeni ismi personal indipendence payments) puan sistemli sağlık muayenesi şart koşuldu. 


İki haftada bir yerine aylık tek sefer

Ekim 2013’ten itibaren ise aşağıda sıraladığımız yardımların hepsi “evrensel kredi” (universal credit) adı altında birleşti. Söz konusu yardımlardan bazıları şunlardır: 

“Gelir desteği (income support), iş arayan yardımı (job seeker’s allowance), hastalık dolayısıyla çalışamayanlara verilen yardım (employment and support allowance), çocuk yetiştirme kredisi (child tax credit), kira yardımı (housing benefit) ve az gelirli işi olanlara verilen yardım (working tax credit). Bu yardımlar artık iki haftada bir yerine aylık tek seferde ödenecek. 


Türkçe konuşan toplum stres ve kaygı sorunları yaşıyor

Hackney’de yaşayan Türk ve Kürt toplumuna hizmet veren Derman kendi servis kullanıcıları arasında yaptığı ankette yardımlardaki tüm bu değişikliklerin toplum üzerindeki etkisini inceledi. Derman’ın Kasım ayında yapılan yıllık olağan genel kurulunda bulguları paylaşılan anket çalışması, yardım değişikliklerinin Hackney’de yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk toplumunun yaşam kalitesi üzerindeki sert etkilerini gözler önüne serdi. 


%75 etkilenecek!

Ankete katılanların %75’i yardım değişiklikleri ve yardımların üst sınırlandırmasından (benefits cap) etkileneceğini söyledi. %32 katılımcı yatak odası vergisinden etkileniyor. %36 da diğer değişikliklerden etkilendiğini söyledi. En yaygın ‘diğer değişiklik’ council tax ve kirayı ödemek zorunda olmak (council tax benefitleri ve housing benefitleri durduğu için). Haftalık ortalama para kaybı £46.75 (SD=52.69) olarak bulundu. Haftalık para kaybı £150’a kadar ulaşıyor.

Katılımcılar ayrıca yaşam tarzlarında bazı değişiklikler ve ayarlamalar yapmak zorunda kaldılar. Bu değişiklikler çoğunlukla ev masraflarının artması, akraba ve arkadaşlardan borç almak ve yoksulluğun artması olarak sıralandı. Diğer değişiklikler daha küçük bir eve taşınmak, çocukların okullarını değiştirmek zorunda kalması, evin aşırı kalabalık olması ve iş bakmaya başlamak olarak bulundu. 

Yardım değişikliklerinin Türkçe konuşan toplum üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Derman’ın araştırmasına göre katılımcıların %98’i yani hemen hemen hepsi stres ve kaygı sorunları yaşadığını belirtti. Katılımcıların yine büyük bir bölümü ruh sağlığının bozulduğunu, aile içi gerginliklerin arttığını ve çocuk bakımlarının etkilendiğini söyledi.