Halil YETKİNLİOĞLU

İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarını sürdüren Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber, İngiltere’nin ilk Türk okullarından olan Hornsey Atatürk  Okulu’nu ziyaret etti. Öğle saatlerinde ziyarette bulunan Dr. Siber’e, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, KKTC Meclis Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu, Meclis Müşaviri Danışmaı Dilek Yavuz Yanık, Londra Konsolosu Mustafa Kemal Beyazbayram, Temsilcilik Sekreteri Müjde  İnançoğlu eşlik ettiler. Resmi heyeti, aynı ‘adı’ taşıyan 3 okul adına Hornsey Atatürk Okulu Başkanı Türker Çakıcı, KKTC Londra Eğitim Ateşesi Hasan Kortay, okul öğretmenleri, öğrenci velileri ve öğrenciler karşıladı. Okul yönetimi ve öğrenciler, Meclis Başkanı onuruna  kapalı spor salonunda bir şenlik düzenledi. Sunculuğunu Mustafa Güllü’nün üstlendiği törene de Okul Başkanı Çakıcı ve Dr. Sibel kısa birer konuşma yaptılar. İngiltere’de 20 binden fazla Türk çocuğunun eğitim aldığına değinen Çakıcı, bunlardan ancak 3 binin Türk okullarına devam ettiğini, bu sayının artırılması için çaba sarf edildiğini dile getirdi.

 

‘Okullar çok önemli’

Atatürk Okulları’nın başarısından da övgüyle bahseden Çakıcı, Hackney bölgesinde faaliyet gösteren farklı milletlere ait 25 okul arasında yapılan eğitim müsabakasında ‘bronz’, ardından da ‘altın’ madalya kazandıklarını hatırlattı. 

Konuşmasına “Sevgili kardeşlerim, sevgili çocuklar” diye başlayan Meclisi Başkanı Siber, okulların gösterdiği başarıdan ve gördüğü sıcak ilgiden dolayı ‘teşekkür’ etti. Oldukça duygulandığını ifade eden Siber, “Okullar çok önemli. Özellikle, burada Londra’da çocuklar kendi dilinde eğitim görebilme olanağı bulabilmesi, kendi kültürünü unutmaması ve kendi kültürü ve ilkesiyle aile arasında bağların kopmaması çok çok önemli. İşte bu bağlamda, okullara düşen en büyük görev bu. Bu görevi de başarıyla, zor şartlarda yapmaktadırlar. Hepinizi kutluyorum” dedi. Bu konuda pek çok mesaj aldığını kaydeden Siber, “Döndüğümde, ben bunları yetkililere ileteceğim” şeklindeki sözlerle konuşmasını sürdürdü.

Konuşmalar ardından öğrenciler kültür, sanat, folklör ve halk dansları ağırlıklı bir şölen sundu.  

KKTC Londra Temsilciliği tarafından Haringay'de bulunan Kıbrıs Türk Toplum Merkezi'nde hizmet veren Cyprus Kitchen'da düzenlenen yemekte, Mustafa Gülsever ve Sıdıka Gülsever’in hazırladığı Kıbrıs usülü yemekte, Türk Dili ve Kültürü Okulları ve Konsorsiyum yöneticileriyle  sohbet edildi.