İngiltere'de 11 yıl boyunca başbakanlık görevinde bulunan Margaret Thatcher, ekonomik, sosyal ve siyasi alandaki icraatlarıyla ülke tarihine damgasını vuran isimler arasında yer aldı.

Thatcher'ın iktidarda kaldığı 1979-1990 yılları arasında İngiltere tarihi olaylara sahne oldu.

Ülkesinin ilk kadın başbakanı olan Thatcher, 1979'daki seçim zaferinden sonra geniş kapsamlı reformlara imza atmaya başladı.

Thatcher, iktidara geldikten hemen sonra mali politikaları sıkılaştırdı ve özelleştirmelere gitti. İngiltere'de o dönemde en büyük sorunlardan biri olarak gösterilen işsizlik artsa da, enflasyon düşmeye başladı.

İran'ın Londra Büyükelçiliği'nin 1980 yılında İranlı militanlarca 6 gün boyunca işgal etmesi üzerine komandoları görevlendirdi. Baskında 6 militandan 5'i öldürüldü ve tüm rehineler kurtarıldı. Olaydan sonra Thatcher'ın "sert kadın" imajı güçlendi.

Thatcher, 1982'de Arjantin'in Falkland adalarını işgal etmesi üzerine bölgeye 40 bin askerlik bir güç gönderdi. Thatcher'ın Falkland için giriştiği savaşı kazanması ülkesinde popülaritesini artırdı. Thatcher, bu olaydan sonra "Demir Lady" olarak tanındı.

Thatcher, terör örgütü IRA'nın da hedefi oldu ancak 1984'te Brighton'ta kaldığı otelde meydana gelen bombalı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Saldırıda biri milletvekili 4 kişi hayatını kaybetti.

Thatcher, 1997 yılı itibarı ile Hong Kong'un Çin'e devredilmesi için 1984'te anlaşma imzaladı. Aynı yıl kömür madenlerini kapatma kararı alması üzerine İngiltere'de 1 yıl sürecek grevler ve işçi olayları başladı. Thatcher, her şeye rağmen özelleştirmelere devam etti.

Avrupa'ya en büyük yetki devrine izin veren Avrupa Ortak Pazarı anlaşmasını 1986 yılında imzalayan Thatcher, daha sonra federalistler tarafından kandırıldığını iddia etti. Aynı yıl, ABD uçaklarının Libya'yı bombalamasına onay veren Thatcher, 1987'de üçüncü kez genel seçimleri kazandı.

İngiltere'de 1989 yılına gelindiğinde dışişleri bakanı olan John Major'ın yıldızı parlarken, Thatcher zayıflamaya başladı. Avrupa'da tek para birimi kullanılmasına karşı çıkması bunda etkili oldu. Ekonomik önlemler kapsamında 1990 yılında "kelle vergisi" konulması üzerine İngiltere'de olaylar çıktı.

Saddam Hüseyin'in 1990 yılında Kuveyt'i işgal etmesi üzerine Thatcher hükümeti ABD ile hareket etme kararı aldı.

Thatcher, aynı yılın kasım ayında 11 yıldan uzun süren iktidarının ardından başbakanlıktan istifa etti.