Senarist ve yönetmen Doğuş Özokutan ile yönetmen eşi Vasvi Çiftçioğlu, Kıbrıs Türk yapımı kısa film ve belgeseller çekerek uluslararası birçok ödülün sahibi olmaya devam ediyor. Tüm maddi imkansızlıklara rağmen iyi işler ortaya koyarak birçok başarıya imza atan çift, takdir topluyor.
Ödüllü Yönetmen ve Senarist Doğuş Özokutan ile Yönetmen eşi Vasvi Çiftçioğlu, başarılı çalışmalarını North Cyprus UK Gazetesi'ne anlattı.


 

Bankadan borç alarak ilk filmini çekti
 

CYPRUS UK: Kendinizden bahsederken, bugüne kadar hangi kısa film ve belgeselleri çektiğinizi anlatır mısınız?
DOĞUŞ ÖZOKUTAN
: Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Görsel Sanatlar alanında yüksek lisans yaptım. Ayrıca, Festival Stratejisti Kathleen McInnis’in atölyesine katılarak ‘Senaryo ve Film Geliştirme’ eğitimi; Zeynep Atakan’ın Yapımlab Atölyesi’ne katılarak ‘Yapımcılık Eğitimi’ aldım. Ayrıca, Türk Ajansı Kıbrıs’ta gazetecilik yapıyorum.
2005 yılından bu yana çeşitli belgesel projelerinde senaryo yazarı, yardımcı yönetmen ve kurgucu olarak çalıştım, reklam videoları ve müzik klipleri çektim.
2015 yılında yazdığım ve Vasvi Çiftçioğlu ile birlikte yönettiğim ilk kısa filmim ‘Olağan Denemeler’in çekimini gerçekleştirdim. Sponsor sıkıntısı nedeniyle bankadan borç alarak çektiğimiz bu filmin uluslararası ödüller kazanması, bizi yeni filmler yapma konusunda cesaretlendirdi. 2018’de yine senaryosunu benim yazdığım ve Vasvi Çiftcioğlu ile birlikte yönettiğim ‘Kısmet’ isimli kısa metrajlı filmin çekimlerini gerçekleştirdik. Bu filme DAÜ sponsor oldu. ‘Kısmet’in de 40’dan fazla ülkede gösterilmesi, beni üçüncü kısa filmin senaryosunu yazmaya teşvik etti.
2020 yılı başında bu kez, tek başıma yönettiğim üçüncü kısa film ‘Teslimat’ın çekimlerini yaptım. Çekim çalışmalarını DAÜ’nün, post prodüksiyonu ise Kültür Dairesi’nin maddi desteği ile yaptığımız bu filmi, pandemi sürecinde tamamladık. Dünya genelinde pek çok festival, pandemi sebebiyle iptal edilse de ‘Teslimat’ dünya prömiyerini yaptığı Kasım 2020’den bu yana uluslararası alanda hatırı sayılır başarıya imza attı. Bu arada, 2019 sonunda tamamlayıp 2020’de görücüye çıkardığımız ‘Çoban’ isimli kısa animasyon/belgeselimiz de var. Vasvi Çiftcioğlu ile birlikte yazıp yönettiğim bu kısa animasyon da, çeşitli ülkelerde gösterildi.

‘Olağan Denemeler’, çok sayıda ödülün sahibi oldu
 

NORTH CYPRUS UK: Bugüne kadar aldığınız ödüller nelerdir?
VASVİ ÇİFTÇİOĞLU
: ‘Olağan Denemeler’, 23 ülkede 41 uluslararası festivalin resmi seçkisine girmeyi başardı, Amerika’da 48’nci Worldfest Houston Uluslararası Film Festivali’nden ‘Platin Remi Ödülü’, Seattle Türk Filmleri Festivali’nden ‘En İyi Film Ödülü’, Brezilya 5’nci Macaé Cine Film Festivali’nden ‘Jüri Özel Ödülü’ kazandı. Olağan Denemeler ayrıca, 2016 yılında Japonya’da, Amerikan Akademi Ödülleri (OSCAR) için ön eleme yapan ve o yıl dünya genelinde 5000 başvuru alan Short Shorts & Asia Festivali’nde de yarıştı. Olağan Denemeler, OSCAR ön elemelerine katılan ilk Kıbrıs Türk yapımı film, olma özelliğini taşıyor.

Bizim için büyük bir heyecan ve gururdu.
 

Kısmet filminin elde ettiği başarı, gurur verdi
 

‘Kısmet’ isimli filmimiz ise, 39 uluslararası festival çerçevesinde 43 ülkede gösterildi. Birçok uluslararası festivalde defalarca İzleyici Ödülü’ne aday gösterilen ‘Kısmet’, Aralık 2018’de Brezilya’da düzenlenen 9’uncu Brazil Cine Fest’te ‘İzleyici Ödülü’ kazandı.
‘Kısmet’, Kasım 2018’de, hem Amerikan Akademi Ödülleri (OSCAR), hem de İngiliz Akademi Ödülleri (BAFTA) için seçmeler yapan Leeds Uluslararası Film Festivali’nde de ‘İzleyici Ödülü’ne aday gösterildi. İlk kez Kıbrıs Türk yapımı bir film, BAFTA’ya akredite bir festivalde bu kadar önemli bir ödüle aday gösterildi. ‘Kısmet’ ayrıca, Kasım 2019’da GOYA olarak bilinen İspanyol Akademi Ödülleri için ön eleme yapan Mostra de Curtas Vila de Noia ve Soria Uluslararası Film Festivali’nin resmi seçkisine girdi.

 

‘Çoban’, birçok festivalde yer aldı ve ‘Bronz Remi’ kazandı
 

‘Çoban’ isimli animasyon türündeki kısa metrajlı film, 2020 yılında Portekiz, İspanya, Türkiye ve ABD’de çeşitli festivallerde gösterildi. Filmimiz Nisan 2020’de ABD’deki 53’üncü Worldfest Houston Film Festivali’nde ‘Bronz Remi’ kazandı.
 

‘Teslimat’, ödülden ödüle koşuyor
 

Geçen yıl çektiğimiz ‘Teslimat’ ise, ilk gösterimini dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri kabul edilen 38. Torino Film Festivali’nde yaptı. ‘Teslimat’, 2020 yılının Aralık ayında ‘Festival Internazionale del Cinema di Salerno’ olarak bilinen 74’üncü Salerno Uluslararası Film Festivali’nde ‘İzleyici Ödülü’ne layık görüldü. Bu festival, Avrupa’nın en uzun süredir devam eden festivallerinden biri. ‘Teslimat’, bugüne kadar 13 uluslararası film festivalinin resmi seçkisine girerek İtalya, İspanya, Fransa, Şili, Ürdün, Porto Riko ve ABD’de gösterildi. ‘Teslimat’ isimli kısa metrajlı filmimizin seçildiği festivaller arasında Amerikan Akademi Ödülleri’ne (OSCAR) ve İspanyol Akademi Ödülleri’ne (GOYA) akredite festivaller de bulunuyor. ‘Teslimat’, kısa süre önce ‘Porto Riko Avrupa Filmleri Festivali’nden iki ödül birden kazandı. Teslimat, ‘En İyi Kısa Film’ ödülüne layık görülürken, filmin başrol oyuncusu İzel Seylani ‘En İyi Aktör’ ödülünün sahibi oldu.


 

“Başarılarımızın Kıbrıslı Türkler

tarafından sahiplenilmesi gurur verici”
 

NORTH CYPRUS UK: Çalışmalarınızın takdir edilmesi sizi daha çok teşvik ediyordur.

VASVİ ÇİFTÇİOĞLU: Açıkçası, tanıdığımız tanımadığımız yüzlerce kişiden tebrik almak, tüm olumsuzluklara rağmen film çekmeye devam etme konusunda bizi cesaretlendiriyor. Yoksa sinema için bir destek mekanizması olmayan, sektörün hiçbir anlamda oluşmadığı bir ülkede film yapmaya çalışmak için çıldırmış olmak lazım. Bize destek olan, sevincimizi paylaşan herkese teşekkür ederiz. Bizim için en kıymetli ödül, bizimle beraber OSCAR heyecanı yaşayan, heyecanımızı kalpten paylaşan insanlar olması. Üstelik dediğim gibi bizi kutlayanların çoğunu tanımıyoruz bile. Başarılarımızın Kıbrıslı Türkler tarafından böyle benimsenmesi, sahiplenilmesi gurur verici.

En büyük sorun maddi kaynak
 

NORTH CYPRUS UK: Yakında ne gibi yeni projeler var?
DOĞUŞ ÖZOKUTAN
: Sırada kader ve ölüm temalı üçlememizin son filmi var. Ama finansman sorunları nedeniyle çekimleri ne zaman gerçekleştirebiliriz bilemiyoruz. ‘Olağan Denemeler’ ve ‘Kısmet’ filmlerini takiben çekeceğimiz bu film için maddi kaynak dışında her şey hazır.