Kudret Özersay, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özersay, yaptığı açıklamada AB kurumlarının Kıbrıs Türklerine yönelik yaklaşımını “taraflı” ve “gerçeklikten kopuk” olarak nitelendirdi.
Özersay, Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkililerinin son dönemdeki tutumlarını örnek göstererek, Kıbrıs Türk toplumunun yok sayıldığını savundu. Açıklamasında, bazı AB yetkililerinin Kıbrıs Türklerine yönelik sembolik ve siyasi olarak sorunlu davranışlar sergilediğini ifade etti.
Metsola’nın Mesajına Tepki
Özersay, özellikle Roberta Metsola’nın, 1 Nisan 1955’te kurulan EOKA’nın yıl dönümüne ilişkin yayımladığı video mesajı eleştirdi. Söz konusu mesajın, yalnızca İngiliz yönetimine karşı değil, aynı zamanda Kıbrıs Türklerine yönelik şiddet eylemleriyle de anılan bir örgütü övdüğünü belirten Özersay, bunun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.
EOKA’nın Kıbrıs’ın bağımsızlığı için değil, Yunanistan ile birleşme hedefi doğrultusunda hareket ettiğini hatırlatan Özersay, bu tür mesajların Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini yok saydığını dile getirdi.
AB Komisyonu’na Eleştiri
Özersay ayrıca, Ursula von der Leyen’in Güney Kıbrıs ziyareti sırasında kuzeye geçmemesini de eleştirdi. Leyen’in Kıbrıslı Türklerin seçilmiş temsilcileriyle görüşmek yerine Yeşil Hat üzerindeki bir askeri noktadan kuzeye bakmayı tercih ettiğini hatırlatan Özersay, bu yaklaşımın da “taraflılık” göstergesi olduğunu söyledi.
“AB Akıl Tutulması Yaşıyor”
Avrupa Birliği kurumlarının genel yaklaşımını “akıl tutulması” olarak nitelendiren Özersay, Avrupa’da yükselen yabancı düşmanlığı ve aşırı milliyetçiliğin bu tür politikalarla daha da körüklendiğini ifade etti.
2004 Referandumu Vurgusu
Özersay açıklamasında, 2004 yılında Kıbrıs Rum tarafının çözüm planına “hayır” demesine rağmen Avrupa Birliği’ne tam üye yapılmasını da eleştirdi. AB’nin o dönemde üyeliğin çözüm sürecine katkı sağlayacağını savunduğunu hatırlatan Özersay, geçen yılların bunun tam tersini gösterdiğini belirtti.
“AB üyeliği çözümün değil, çözümsüzlüğün katalizörü olmuştur” diyen Özersay, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs politikasını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.






