İngiltere’de Kasım ayında Koronavirüse yakalanan Flash Haber Londra isimli internet gazetesi direktörü Mehmet Taisi Guzel, hastalıkla ilgili yaşadığı süreci en ince detayına kadar anlattı.

Hastalığın başlangıç belirtilerinden, hastanede kullandığı ilaçlara, temizlik görevlilerinin ve sağlık görevlilerinin çalışkanlığına kadar her detaya değinen Guzel, tedavisinin ardından devam eden belirtilerine kadar her şeyi detaylı bir şekilde anlattı.

İşte Mehmet Taisi Guzel’ın Flash Haber Londra Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısının tam metni:

Bir aydır yakalandığım COVID-19 illetinden çektiğim sıkıntı Homerton hastanesindeki Lamb ward’da 12 günüm inişli çıkışlı geçti.

Kasım’ın ilk haftasında hafif durup dururken burnum akmaya başladı. bir gün sonra da hafif boğaz ağrısı başladı. Bu semptomlar iki gün falan sürdü. Sonra geçti tabi ben huylandım acaba Coronaya mı yakalandim diye.

6 Kasım’da vücudumda hafif halsizlik ve üşüme titreme başladı o anda dışarıda idim eve geldim hemen yatağa yattım akşam üzeri saat 6 falandı galiba uyumuşum. Gece saat 12:00’de uyandım. Vücudumda çok kötü ağrılar başlamıştı bütün eklemlerim omuzlarım ayaklarım feci şekilde ağrıyor ve halsizlik vardı tuvalete gitmekte çok zorlandım. Hemen bir ağrı kesici Paracetamol Aldım. Ağrı kesici kremlerden vücuduma sürdüm o beni biraz rahatlattı gece terleme oldu.

Sabahleyin 7 Kasım cumartesi günü online Covid-19 Swab test randevusu aldım sabah dokuzda hemen gidip test yaptırdım.Pazar sabahı telefonuma text geldi pozitif olduğumu söylediler.Ben hemen eve karantinaya girdim on günlüğüne. Bu arada çocuklarıda test yaptırdım Allah’tan onlar negatif çıktılar.

Bu arada yakın zamanda benimle temas kuran kişileri aradım haber verdim. Bendeki gelip giden ağrılar iki gün sonra tamamen geçti ve rahat bir nefes aldım. Kendi kendime galiba bu Covid’i hafif şekilde atlatacağım diye düşündüm.

Karantinanın 6. gününde ben de hafif öksürük ve nefes darlığı başladı tabi bu arada sağa sola telefon ederek doktor arkadaşlardan bilgi almaya çalıştım.

Abim Almanya’da doktor onunla her gün bilgi alışverişi yapıyordum. Bana vücudumdaki oksijen değerlerini ölçmemi istedi. Hemen internetten oksijen ölçen aleti sipariş verdim bir gün sonra geldi. (Pulse oxmeter) parmağıma takarak ölçtüğüm de vücudumdaki oksijen oranı %75-80 arası değişiyordu. Halbuki normalde vücut oksijen oranı en az %90 ila 95 olması gerekirdi. Doktor abim hemen ambulans çağırıp hastaneye gitmemi ısrar etti.

15 Kasım Pazar akşamı ambulans beni Homerton Hastanesi’nin Covid acil bölümüne götürdü. Burada 3 saat falan kaldım bu zaman zarfında doktorlar beni muayene ettiler hemen göğüs röntgeni çekdiler .kan testi ,tansiyon ,şeker ,ateş ölçümleri yapıldı.

Doktor Röntgen sonucunu bildirdi .maalesef Covid-19 akciğerlere inmek üzere dedi ve Covid-19 Zatürresi olduğumu söyledi. ( COVID-19 Pneumonia)

Beni 5 ila 10 günlük tedavi süreci süresince hastanede tutacaklarını söylediler. yukarıya COVID-19 hastalarının bulunduğu bölüme götürdüler. Bu koğuşun adı (LAMB WARD).

Lamb WARD

Hemen burada bana 10 litre ayarında oksijen verdiler vücudumun oksijen verilerini 1 saat sonra %94’e çıkardılar.

Lamb WARD da tam 12 gün kaldım . Öbür hastalarla beraber altı yataklı bir koğuş. Doktorlar tedavi süresinde ilk etapta İlaç olarak DEXAMETHASONE tablet verdiler.

( bu taplete Steroid/ veya. Kortizon deniliyor)

Doktorlar ve hemşireler bütün hastalara günde iki 2,5 litre su içmemizi istediler. Bu arada 24 saat kısa aralıklarla oksijenim kontrol ediliyor. Tansiyon ateş nabız takip ediliyor her gün kan alınıp tahlil ediliyor aynı zamanda kan inceltici iğne yapılıyordu.

Hastanede beşinci günüm de iyi olacağım yerde daha kötüye gitmeye başladım nefes darlığı başladı artı öksürük felaket bir saniye bile oksijen maskesini çıkaramıyorum tuvalet ihtiyacını gidermek için bile seyyar oksijen tüpünü yanımda götürüyordum. Yatakta yüzümüzün üzerine yatıyorduk o zaman biraz rahat nefes alabiliyordum tabi oxsijen maskeyle beraber.

Doktor beni tekrar göğüs röntgenine gönderdi aynı zamanda ultrasound çektiler sonuç düzeleceğim yerde Kovid akciğere inmiş ilk çekilen filmle son çekilen filmi karşılaştırdığımızda durum daha vahim daha kötü. Benim moralim bu arada çok bozuldu çok büyük sitrese girdim acaba bu yerden kurtulabilecek miyim yoksa daha ileri kötü sonuçlarmı doğuracak diye stres yapmaya başladım.Kafamdan ölürsem cenaze işlemlerim ne olacak diye planlar yapmaya başladım.ileri safhalara entübe bağlanınca uzun bir süreç ölümle yaşam arasında büyük savaş veriyorsun .

Doktorlar tedavi yöntemini değiştirdiler . Önceki verdikleri tableti ( Dexamethasone) durdurdular. Daha ağır sıvı şekilde olan 1gram kortizonu kolumdan 3 gün verdiler.

Bu ilacın adı METHYLPREDNİSOLONE As THE SODİUM SUCCİNATE .İlaç hemen etkisini gösterdi bu arada hafif düzelmeye başladım oksijen ayarını 10 litreden 6 litre aşamalı olarak sürdüler tabi bu arada vücuduma %95 oksijen geliyordu. Oksijen maskesi ile daha rahat nefes alıp vermeye başladım bu arada halen yatakta ters yatıyorum bu beni rahatlatıyordu.Yukardaki bahsettiğim kortizonu kestiler.

Tekrar ilk geldiğimde verdikleri tablete geri döndüler (Dexamethasone). Artık kendimi her gün daha iyi hissetmeye başladım. Oksijen ayarimı 6 litreden aşamalı olarak yavaş yavaş 6,4,2,1 litreye kadar düşürdüler. Vücudum artık kendiliğinden oksijen üretmeye başladı.( Yüzde 90-95 )

Tuvalete oksijen maskesi takmadan gitmeye başladım on 15 dakika oksijensiz durabiliyordum daha sonra hafif nefes darlığı başlıyordu. Hastaneden çıkmadan iki gün önce oksijen almayı tamamen bıraktım artık kendi vücudum normal oksijen verebiliyordu. Bu arada koğuşta zaman zaman yürüyüş egzersizleri yapıyordum.

26 Kasım’da doktorlar beni hastaneden çıkardılar evde bir süre istirahat etmemi yavaş yavaş yürüme ek sizleri derin nefes alma verme hareketleri yapmamı istediler.

Doktorlar bu arada bazı semptomların devam edeceğini ve yan etkileri olabileceğini bunları takip etmemi istediler.

Hastanede 12 gün yattıktan sonra taburcu oldum eve çıktım tabi henüz %100 düzelmedim ama en önemlisi vücudun kendi oksijeni %90-95 arası değişiyor.

Şu anda ben de görülen yan tesirler var.

Kuru öksürük devam ediyor zaman zaman kriz gibi öksürüyorsun bir 2 dakika sürüyor akciğerler maalesef hasar gördü doktorlar düzelmesi için 2-3 ay süreceğini söylüyorlar.

Biraz hareket edince yürüyünce nefes darlığı başlıyor ve bu arada oksijen değeri düşüyor beş 10 dakika sonra dinlenince normalleşıyor. Hareketlerimi yavaş yavaş yapmaya çalışıyorum. Mümkün olduğu kadar dışarı çıkıp kısa yürüyüş yapıp temiz hava ve oksijen alıp eve geliyorum.

Derin nefes alıp verme eksirsizleri yapıyorum balon şişiriyorumki akciğerler solunum yolları açılsın diye..

Tad ve koku alma olayı hastaneden çıktıktan sonra başladı. Genelde bunlar ilk belirtiler olur ama nedense ben de daha sonra meydana geldi.

Sırt ağrıları.

Geceleri bazen sırt ve omuz ağrıları devam ediyor Buda gece uyumama engel oluyor uykusuz kalıyorum gündüz biraz uyumaya çalışıyorum.

Unutkanlık.

Kafamda planlar yapıyorum bir şey yapmam gerekir ve daha sonra unutuyorum ne yapacağımı hatırlayamıyorum beş 10 dakika sonra hatırlıyorum.

Hastane ortamından çıktığım için bir süre yakınlarımdan uzak kalmayı tercih ettim.

Aynı zamanda bir süre kalabalık ortamlardan uzak durmak daha sağlıklıdır çünkü bağışıklık sistemin şu anda çok zayıf olduğu için başka bakteri ve mikrop kapma olasılığı yüksek onun için kendimi korumak zorundayım.

Altı hafta sonra kendi doktoruma gideceğim ve tekrar yeniden akciğerlerin röntgenini çektireceğim son durum nedir ve herhangi bir kalıntı leke kaldı mı diye bakılması lazım.

İngiltere sağlık kuruluşundan bana teks geldi ileride düzelince plazma vermemi tavsiye ettiler.

Vücudumdan kan alınıp bu Kan’ın içinden beyaz kanı ayıracaklar o plazmadır. Daha ağır olan hastalarıa tedavi amaçlı plazmalar verilmektedir. Ben de gönüllü olarak plazma vermeyi düşünüyorum.

Lamb ward daki sağlık çalışanları (NHS)

12 gün zaman geçirdiğim Lamb ward da çalışan doktorlar hemşireler ve diğer Sağlıkçılara ne kadar teşekkür etsem azdır.

Orası 24 saat çalışan iki var diyeli yoğun bir koğuş.

Genelde hemşireler ve sağlık çalışanları 12 saat shift yapıyorlar kendi hayatlarını riske atarak bazen yemek molası bile verme şansları olmuyor bazen aniden hasta geliyor veya yatan hastalarda sorun oluyor ama o kadar strese rağmen hastalarla o kadar samimi candan ilgileniyorlarki zaten çoğunluğu düşük maaş alıyor. genelde orada çalışanlar etnik kökenlilerdir.

Lamb ward’da 24 saat.

Lamb ward’da Her şey 24 saati rütünlü ve profesyonel bir şekilde planlanmıştır.

Sabahleyin saat 8:00’de shift değişir önce hemşireler gelir nöbet değişimi yapmadan on 15 dakika toplanırlar hastaları hakkında bilgi alışverişi yaparlar.

O günün sorumlu hemşiresi sabah hastaları tek tek ziyaret ederek kendini tanıtır hastaların hal ve hatırını sorar ve bugün bizlerle beraber olacağını söyler. İlk iş olarak

Koğuşdaki Hastaların birer birer tansiyonu oksijeni şeker değerleri ateşi ölçülür günde bir defa kan örneği alınır ve bir defa kan inceltici iğne yapılır bunların hepsi kayıtlara geçer bu kontroller 24 saatte her 2 saatte yapılan rütünlerdir.

YEMEKLER

Sabah saat 8:00’de hemşire o günün kahvaltısını öğle yemeğini bu akşam yemeğinin siparişini hastalardan alır.covid hastalarının özel yemek menüsü vardır. Verilen ilaçlar ağır olduğu için Hastaların beslenme ve protein almaları gerekirki bağışıklık sistemleri güçlü olsun.

Yemekleri çok çeşitli mesela helal food ayrıca Yahudiler için özel menü ve English menü olarak 3 e ayrılmıştır.

Kahvaltı 8:30 öğle yemeği bir de akşam yemeği de beşte veriliyor.

Daha sonra da isteyene çay kahve soğuk içecek ikram ediliyor. Hemşireler özellikle içtiğimiz su ölçülerine dikkat ediyorlar herkes en az 2 litre su içsin.

Doktorların viziti.

Doktorlar saat 11:00’de hastaları tek tek ziyaret ediyor kontrolleri yapılıyor tabi herkezin durumu farklı olduğu için farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Akşam saat 8:00’de hemşirelerin çalışanların saat temizlikçilerin nöbeti değişiyor.

Aynı zamanda bir tane nöbetçi doktor gece kalıyor ve hastaları herhangi bir sorun olduğunda gece gelip kontrol ediyor.

Gece saat 12:00 ile dört arası sakin oluyor genelde hastalar uyumaya çalışıyor bazen boş yatak olduğunda aniden yeni hasta gelebiliyor biliyor biraz hareketlilik oluyor bu arada.

Temizlik ve Hijen

Sabah yedide temizlikçi eleman geliyor tabi bunlar maskeli eldivenli özel giyimli gözlüklü Kovid-19 a karşı kendilerini korumak zorundalar sonuçta orası covidli hastaların bulunduğu koğuş.

Yataklar çarşaflar her sabah değişiyor tertemiz yerler moplanıyor tozlar alınıyor. Her taraf ayna gibi pırıl pırıl parlıyor.

Bu arada doktorlar ve hemşireler her ayrı bir hastayı bakmadan önce naylon (PPE) Önlük ve eldivenler değişiyor çöpe atılıyor ve yenisi takılıyor yani bir doktor bir hastayı görüyor gidiyor eldivenleri giydikleri şeyle atıyor tekrar yenisini giyip öbür hastaya bakıyor. Temizlik ve hijyene çok çok önem veriyorlar.

Bütün sağlıkçılar doktorundan hemşiresinden temizlikçisinden ambulans elemanından bütün çalışan O kişilerin kazandığı paralar azda olsa annelerinin ak sütü kadar helaldır.Bunlara ne kadar teşekkür etsem azdır hakları ödenmez kendi hayatlarını riske atıyorlar ailelerini geçindirmek için zorluklara katlanıyorlar.

Gönüllüler

Bu arada bir grup gönüllü çalışanlar var her gün bir kişi geliyor hastaların dışarda herhangi bir ihtiyaçları varsa onları temin ediyorlar mesela benim gazetelerimi her gün getiriyorlardı sağ olsunlar.

Bu arada maalesef hasta yakınları içeriye kesinlikle alınmıyor özel ihtiyaçları kapıdan bıraktırılıyor hastalara teslim ediliyor bazı yaşlı hastaların telefon kullanamıyorlar bunların yakınları ile görüştürmek için görüntülü telefon görüşmeleri yaptırıyorlar aileleriyle her gün görüştürüyorlar.