Tarihi Mağusa Suriçi’nde yıllar önce İstiklal Caddesi’nin yayalaştırılmasının ardından diğer yolların da yayalaştırılması ile ilgili sivil toplum örgütlerinin farklı görüş ve önerileri var.

Gazetemiz North Cyprus UK’e ulaşan bir Mağusalı turistlerin rahat dolaşabilmeleri için Liman Yolu Sokak’ın da trafiğe kapatılması gerektiğini söyledi.

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’i arayan bir Mağusalı yıllardır yaşadığı Mağusa Suriçi’nde belli yolların trafiğe kapatılarak turistlerin seyahat edişlerinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Tarihi kentteki arabaların görüntülerinin dahi kentin dokusuna yakışmadığını öne süren vatandaş, yıllar önce Mağusa İstiklal Caddesi’nin yayalaştırılmasıyla tarihi kenti ziyaret eden turistlerin daha kolay dolaşmalarının sağlandığını kaydetti.

Söz konusu vatandaş, özellikle de Namık Kemal Meydanı’ndan Deniz Kapısı’na uzanan Liman Yolu Sokak’ın da araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılmasını talep etti.

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz sivil toplum örgütleri de Mağusa Suriçi’nde gerekli çalışmalar yaparak belli bölgelerinde yayalaştırılabileceğini belirttiler.

Atai; “Köprü hemen yayalaştırılabilir”

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı Serdar Atai, Mağusa Suriçi’nin yayalaştırılması gündeme geldiğinde turist otobüslerinin köprü girişinde indirilmeleri ve yürüyerek köprüyü geçişlerini sağlanmasının konuşulduğunu söyledi.

Bu düşünüldüğünde köprünün günümüzden itibaren yayalaştırılabileceğini anlatan Atai, Turistlerin Kara Kapısı’ndan içeriye sokulmalarının günümüzde atıl durumda bulunan Turizm Enformasyon Ofisi’nin de aktivasyonunu sağlayacağını bildirdi.

Serdar Atai, daha sonra turistlerin Akkule’ye çıkarılarak kenti 360 derece açıyla izlemelerinin sağlanabileceğini, sonrasında da İstiklal Caddesi boyunca da yürütülebileceklerini ve Canbulat Kapısı civarında park yeri düzenlemesiyle toplanabileceklerini kaydetti.

Canbulat Kapısı ve Yeni Kapı giriş çıkışlarda kullanılan ana kapılar olması gerektiğinin altını çizen Atai, Canbulat Kapısı, Akkule ve Yeni Kapı arası bir ring oluşturularak trafik akışının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Serdar Atai,Mağusa Suriçi’nin tümü ile yayalaştırılmasının henüz çok erken olduğuna vurgu yaparken, bunun için uzun vadeli plan ve programa ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Mağusa Suriçi’ndeki evlerin ve işyerlerinin turizme dönük yeniden yapılanmalarının sağlanması gerektiğini belirten Atai, bunlar yapılırken de etap etap seçilen bölgelerin yayalaştırılmaları, oturma gruplarının yerleştirilmesi, çevre düzenlemesinin yapılması, solar enerjiyle aydınlatılması ve bütünsellik içeren bir iş ortaya konması gerektiğini söyledi.

Serdar Atai, aksi takdirde günümüzde İstiklal Caddesi’ndeki esnafın ve sakinlerinin şikayetlerinin Mağusa Suriçi’ndeki diğer yayalaştırılan bölgelerinde de görüleceğini dile getirdi.

Canaltay; “ Liman Yolu Sokak akşamları trafiğe kapatılabilir”

Antik Mağusa Vakfı (AMV) Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay ise Mağusa Suriçi’nin yayalaşmasının turistler için düşünüldüğünde güzel bir tercih olduğunu ancak bir gerçeğinde halk olarak yürüyerek seyahat etmeyi çok sevmediğimiz olduğunu söyledi.

Mağusa Suriçi’nin canlanmasının istenmesi halinde belirli saatlerde trafiğin kapatılması gerektiğini anlatan Canaltay, saat 18.00’dan sonra Namık Kemal Meydanı’ndan limana doğru ilerleyen Liman Yolu Sokak üzerinde trafiğin kapatılabileceğini kaydetti. Resmiye Eroğlu Canaltay, kapanan sokak üzerine restoranların saat 18.00’dan sonra sandalye ve masalarını çıkarabileceklerine değindi.

Resmiye Eroğlu Canaltay, kendisine göre Suriçi’nde İstiklal Caddesi’nin de belirli saatlerde trafiğe açılarak belirli saatlerde trafiğe kapatılıp canlandırılabileceğini ifade ederken, esnafın bir kısmının İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapatılmasını, bir kısmının da açılmasını istediğini dile getirdi.

Tolun; “Yayalaştırmadan önce master planı”

NORTH CYPRUS UK’e konuşan KKTC Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, kendilerinin Mağusa Suriçi’nde yayalaştırmaya karşı olmadıklarını söyledi. Yayalaştırmayla turların Canbulat Kapısı’ndan Akkule’ye ve Othello gibi önemli yapılara ulaşımının engellenmemesi gerektiğini kaydeden Tolun, bazı noktalarda yayalaştırmanın gerekli olduğuna da değindi.

Orhan Tulun, yayalaştırma projesi sırasında kendi görüşlerinin de alınması gerektiğini anlatırken, Mağusa’da yayalaştırmadan önce bir master planının çıkarılarak turistleri değişik çekim noktalarına nasıl götürüleceğinin çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi.