- *** Kıbrıs’ın da asırlık zeytin ağaçları var... İnsanlık için önemli erdem ve değerlerin, aynı zamanda barışın da sembolü olan zeytin ağacı, güzelim adamızda, nesillerdir yetiştiriliyor. Ülkemizde de anıt zeytin ağacı niteliğinde yüzlerce zeytin ağacı mevcut ve bu ağaçların da bu kapsamda değerlendirilmesi bekleniyor

Hasan KARLITAŞ

Adanın en önemli ağacı, "ağaçların kralı" olan zeytin, yüzyıllardır değişik kültürlerden, farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan ve Kıbrıs adasında yaşayan insanların, nesiller boyu devam ettirdiği vazgeçilmez alışkanlıklarının başında geliyor.

Zeytin ağacı, tarihin her aşamasında, ekonomik değeri ve günlük yaşamdaki öneminden dolayı, Akdeniz’de kurulan bütün uygarlıkların vazgeçilmez bir parçası olmayı başardı. Kıbrıs da tarih sürecinde bundan fazlasıyla nasibini aldı.

Zeytin ağacı, kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolü. Zeytin ağacı, aynı zamanda barışın da sembolü. Zeytin ağacının, dünya üzerinde yetişen ve yetişmekte olan bütün ağaçların ilki olduğu söyleniyor. Mısır, Yunan, Roma ve Anadolu medeniyetleri, çağlar boyunca zeytin ağacının nimetlerinden yararlandı.

Ülkemizde hem zeytin, hem de çakıstez adına festivaller yapılıyor. Çakıstez (yeşil zeytin), ise Kıbrıs’ta hem kahvaltıların, hem de yemek sofralarının en önemli parçalarından.

Çakistez, henüz pişmemiş çiğ (yeşil) zeytinlerin toplanıp dövüldükten (kırıldıktan) sonra kendi suyunda bekletilmesi ile yapılıyor.

Çakıstez, golyandro tohumları, kekik, limon, gannavuri (kenevir) zeytinyağı ve sarımsak eklenerek servis ediliyor. Hatif ekşimtırak tadı ile çakıstez, sağlık ve lezzet sunarken, zeytinli bulla (zeytinli bitta), zeytinyağlı salata ve zeytinyağlı diğer lezzetler de Kıbrıs mutfağında önemli yere sahip.

Yarım litresi 30 bin TL'ye satıldı

Cittaslow Seferihisar'da geçtiğimiz ay düzenlenen '' Tarım Şenliği '' kapsamda yapılan müzayede de dünya rekoru kırıldı.

1800 yıllık zeytin ağacının yarım litre yağı, bu yıl 30 bin TL'ye satıldı...

Ülkemizde de anıt zeytin ağaçları kapsamında yüzlerce zeytin ağacı mevcut.

Zeytin, zeytin ürünleri ve zeytinyağı, bu kapsamda ülkemizde de değerlendirilmeli....

Fotoğraflar : Seferihsar ve Kıbrıs'taki anıt ağaçlar