Güney Kıbrıs’a sıvılaştırılmış doğal gaz (FLNG) getirilmesi konusunda son günlerde hızlı ve önemli gelişmeler yaşandığı, Yunan “Energean” şirketinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Enerji Bakanı Nataşa Pilidu’ya yazılı öneri sunduğu bildirildi.

Politis gazetesi, “FLNG Önerisi Resmen Masada” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’a sıvılaştırılmış doğal gaz (FLNG) getirilmesi konusunda son günlerde hızlı ve önemli gelişmeler yaşandığını, Yunan “Energean” şirketinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Enerji Bakanı Nataşa Pilidu’ya yazılı öneri sunduğunu yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, “Enegean” şirketinin önerisinin, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan doğal gaz yatağından 200 kilometrelik boru hattıyla gaz halindeki doğal gazı Güney Kıbrıs’a getirmeyi ve Güney Kıbrıs’ta kuracağı yüzer terminalle, gaz halindeki doğal gazı sıvılaştırarak yüzer tankerlerle başka destinasyonlara göndermeyi içerdiğini yazdı.

“Enegean” şirketinin projeye ilişkin çok ayrıntılı bir öneriyi Rum makamlarına 30 Mayıs 2022'de ilettiğini, projenin 2 milyar 400 milyon dolar maliyeti olmasının öngörüldüğünü belirten gazete, şirket ile Rum makamların teknik komite görüşmelerinin ise önümüzdeki günlerde başlamasının beklendiğini vurguladı.

Gazete ayrıca, projenin finansmanının sağlanması için AB Komisyonu’nun “RePowerEU” programına başvuru yapılacağını, programdan 400 milyon Euro finansman sağlanabileceğini aktardı.

Rum hükümetinin, doğal gazı kendi kullanımı için ithal etme yönünde karar alması durumunda ise sürecin hızlanacağını ve 2026 yerine 2024 yılında doğal gazın Güney Kıbrıs’a ulaşabileceğini öne süren gazete, Rum hükümetinin “Enegean” şirketinin önerisine olumlu baktığını da aktardı.